Tre sorters bullar på samma deg

Caroline Ahlqvist

Tre sorters bullar på samma deg

28 ingredienser

ca 2,5 h

Kokos- och citronbullar, kanelsnurror samt choklad- och hasselnötsfläta. Baka allt med samma grunddeg.

Ingredienser

portioner längd och ca 12 bullar av varje sort

Vetedeg

  • 75 g jäst
  • 225 g smör
  • 7,5 dl mjölk
  • 3 dl strösocker
  • 2 msk kardemummakärnor
  • 2 tsk salt
  • 1,3 kg vetemjöl special
  • 2 ägg

Kokos- och citronfyllning

  • 75 g smör
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 3 msk florsocker
  • 1 citron, zest och saft
  • 1 dl kokos

Kanelfyllning

  • 100 g smör
  • 1 msk malen kanel
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljpulver

Choklad- och hasselnötsfyllning

  • 100 g smör
  • 1 dl rörsocker
  • 3 msk kakao
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 75 g hasselnötter

Sockerlag

  • 1 dl vatten
  • 1,5 dl strösocker

Garnering

  • 1 ägg, till pensling
  • pärlsocker
  • strösocker
  • mandelspån

Gör så här

  1. Lös jästen i mjölken.
  2. Mortla kardemummakärnorna fint och tillsätt den och resten av ingredienserna utom saltet.
  3. Jobba degen i maskin ca 10 min. Tillsätt saltet och jobba 2 min till. Jäs 90 min övertäckt med plastfilm.
  4. Blanda ihop ingredienserna till de olika fyllningarna.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel på mjölat bakbord. Skär i tre bitar.
  6. Bred på de olika fyllningarna på varsin del.

Kokos- och citronbullar

  1. Rulla ihop hela rektangeln till en rulle och dela i ca 12 bitar. Ställ bullarna på högkant och tag baksidan på en kniv och tryck till i mitten så sidorna trycks ut lite.

Kanelbullar

  1. Vik degen på mitten och skär i 2 cm breda remsor, ca 12 st. Tvinna varje remsa och slå ihop till ett knyte.

Choklad- och hasselnötsfläta

  1. Rulla ihop rektangeln till en rulle och klipp snitt nästan helt igenom rullen med 3 cm mellanrum. Vik sen varje del åt vartannat håll så dom överlappar varandra.
  2. Jäs alla bullarna i 60 min övertäckt med plastfilm.
  3. Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna i ca 10 min i 230 graders värme. Bullängden gräddas i ca 18 minuter i 210 grader med flagad mandel på.
  4. Koka upp socker och vatten till sockerlagen och pensla direkt på bullarna när de gräddats färdigt. Strö pärlsocker på kanelbullarna och längden och strösocker på kokos och citronbullarna.