Avokadomasserad grönkål med lättrökt KRAV-lax

30 min
Från Nyhetsmorgon

Fräsch sallad med avokado, grönkål och ingefära. Grava och rök din egen lax att toppa salladen med. Laxen tar ett dygn att förbereda.

Denna grundsallad kan man sedan lägga till te.x mungbönor, finhackat äpple som ger lite krispig skön känsla.
För mig är det viktigt att laxen är ekologisk det är så stor smakskillnad.
/Carola Magnusson

26 december 2013
Visa mer
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
30 min

Du behöver

Avokadomasserad grönkål

  • 1 mogen avokado
  • 1 msk färsk ingefära, skalad och hackad
  • 0,5 tsk tamarisoja
  • 0,5 lime, juicen av
  • 1 liter grönkål, sköljd och finhackad

Lax

  • 2,5 sida lax
  • 1,2 dl socker
  • 1 dl grovt salt
  • 1 msk vitpeppar, grovt krossad
  • 1 msk rosépeppar, grovt krossad
  • 1 dillvippa, stjälkarna till gravningen och resten till dekoration

Gör så här

  1. Avokadomasserad grönkål
    Lägg allt (utom grönkålen) i en mixer och mixa samman till ett slätt mos.
  2. Lägg avokadomoset på den finstrimlade grönkålen och massera in moset tills grönkålen känns mjuk.
  3. Smaka av med havssalt.
  4. Grava och röka lax
    Dela laxsidan i mitten och för att kunna lägga halvorna på varandra.
  5. Blanda alla kryddor salt och socker och klappa in sidorna.
  6. Lägg dem med köttsidorna på varandra i en form och plastaöver. Lägg gärna ett mjölkpaket på som tyngd under natten.
  7. När laxen är färdiggravad dela den i fina kuber och rök bitarna till 55 grader på grillen. Jag använder alspån men där kan man använda det man själv gillar, kanske enris eller granris.
  8. Servering
    Toppa salladen med lättrökt lax.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept