Påsktårta med tårtsmask

Påsktårta med tårtsmask
Foto: TV4
Från Nyhetsmorgon

Camilla bakar fantasifulla tårtor, här är en påsktårta med tårtsmask. Givetvis funkar tårtan året om, dekorera den efter tycke, smak och säsong.

Här finns recepten på

Vaniljtårtbotten

och

Saftig chokladtårtbotten



Tål dina gäster inte mandel? Byt ut marsipanen mot sockerpasta. Finns att köpa i bakaffärer och i flera hobbyaffärer.

Av tårtsmasket som eventuellt blir över kan du göra en pyttetårta på samma sätt, eller rulla supersmaskiga chokladbollar.

Camilla delar med sig av bra tips och bakar i Nyhetsmorgon,

del 1

och

del 2

.

Kolla in fler tårtrecept och läs mer om

Millas kalastårtor


10 maj 2011
Visa mer

Du behöver

  • 2 st sockerkakor av valfri sort

Chokladglasyr

  • 150 g smör
  • 1,5 dl vatten
  • 1,5 dl kakao
  • 500 g florsocker
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 1 dl nutella

Fyllning

  • 2 burkar konserverade mandarinklyftor
  • 5 msk nutella
  • 2 st bananer, skivade

Dekoration

  • 400 g blockchoklad
  • 2 tsk matolja utan smak
  • Marsipan, rosa och grön
  • Sockerpasta som du färgar med tex gul gelefärg
  • Stora och små smarties eller andra godisar

Gör så här

  1. Ta fram två sockerkakor av valfri sort, jag använder en med vaniljsmak och en med chokladsmak.
  2. Chokladglasyr
    Smält smöret.
  3. Mät upp resten av ingredienserna.
  4. Blanda ner smöret och rör med en ballongvisp till en jämn smet.
  5. Tårtsmask
    Smula sönder sockerkakorna i en bunke.
  6. I ytterligare en bunke blandar du hälften av glasyren med hälften av smulorna. Det blir rätt kladdigt, så jag brukar använda handskar.
  7. Smaka av och addera glasyr och smulor om vartannat tills en av dem tar slut, smaken blivit bra och man kan rulla bollar av smeten.
  8. Tårta
    Ta fram en skål som rymmer ca 1.5-2 liter och som har en fin form för en tårta.
  9. Lägg två korslagda ark plastfilm över.
  10. Placera lite tårtsmask på filmen och tryck ut tårtsmask över formens botten och sidor.
  11. Lägg i fyllningen.
  12. Varva mandariner med nutellaklickar och tårtsmask.
  13. Fyll formen nästan ända upp, avsluta med ett 2 cm lager tårtsmask.
  14. Täck med plastfilm och låt stå i kylen i minst en timme, gärna längre.
  15. Dekoration
    Sätt ugnen på 80 grader.
  16. Bryt chokladen i bitar innan du öppnar förpackningen och lägg sedan bitarna i stekpåsen tillsammans med matoljan.
  17. Förslut påsen och låt smälta i ugnen i 10-15 minuter.
  18. Stjälp upp tårtan på ett glaseringsfat som placerats ovanpå ett stort fat med ett uppsamlingspapper på.
  19. Ta ut påsen med chokladen ur ugnen.
  20. Massera den så att oljan och chokladen blandas.
  21. Klipp av ett hörn av påsen och häll den smälta chokladen mitt över tårtan.
  22. Ställ in i kylen tills chokladen stelnat.
  23. Gör påskägg eller andra former i marsipan eller sockerpasta med hjälp av ett kakmått i metall. En äggform får du lätt genom att ta ett runt kakmått som du trycker ihop så att det blir äggformat.
  24. Tryck ut dina dekorationer med kakmått i olika storlekar och sätt ihop dem som du vill. Marsipan och sockerpasta klibbar fast i varandra av sig själva.
  25. När du fått ihop dina dekorationer tar du fram tårtan och ställer den på tårtfatet.
  26. Klistra fast dekorationerna på tårtan.
  27. Fukta marsipanen eller sockerpastan något där godiset ska sitta. Tryck dit godiset.
  28. Om du vill kan du dekorera tårtans nederkant genom att spritsa lite nutella och ”klistra” fast godis runtom.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept