Påsktårta med tårtsmask

Påsktårta med tårtsmask
Foto: TV4

Påsktårta med tårtsmask

Av: Camilla Tubertini

Från: Nyhetsmorgon

14 ingredienser

Camilla bakar fantasifulla tårtor, här är en påsktårta med tårtsmask. Givetvis funkar tårtan året om, dekorera den efter tycke, smak och säsong.

Här finns recepten på Vaniljtårtbotten och Saftig chokladtårtbotten

Tål dina gäster inte mandel? Byt ut marsipanen mot sockerpasta. Finns att köpa i bakaffärer och i flera hobbyaffärer.

Av tårtsmasket som eventuellt blir över kan du göra en pyttetårta på samma sätt, eller rulla supersmaskiga chokladbollar.

Kolla in fler tårtrecept och läs mer om Millas kalastårtor

Ingredienser

  • 2 sockerkaka (av valfri sort)

Chokladglasyr

  • 150 g smör
  • 1,5 dl vatten
  • 1,5 dl kakao
  • 500 g florsocker
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 1 dl nutella

Fyllning

  • 2 förp konserverade mandarinklyftor
  • 5 msk nutella
  • 2 bananer, skivade

Dekoration

  • 400 g blockchoklad
  • 2 tsk matolja
  • marsipan (rosa och grön)
  • sockerpasta, som du färgar med (t ex gul gelefärg)
  • smarties eller andra godisar

Gör så här

  1. Ta fram två sockerkakor av valfri sort, jag använder en med vaniljsmak och en med chokladsmak.

Chokladglasyr

  1. Smält smöret.
  2. Mät upp resten av ingredienserna.
  3. Blanda ner smöret och rör med en ballongvisp till en jämn smet.

Tårtsmask

  1. Smula sönder sockerkakorna i en bunke.
  2. I ytterligare en bunke blandar du hälften av glasyren med hälften av smulorna. Det blir rätt kladdigt, så jag brukar använda handskar.
  3. Smaka av och addera glasyr och smulor om vartannat tills en av dem tar slut, smaken blivit bra och man kan rulla bollar av smeten.

Tårta

  1. Ta fram en skål som rymmer ca 1.5-2 liter och som har en fin form för en tårta.
  2. Lägg två korslagda ark plastfilm över.
  3. Placera lite tårtsmask på filmen och tryck ut tårtsmask över formens botten och sidor.
  4. Lägg i fyllningen.
  5. Varva mandariner med nutellaklickar och tårtsmask.
  6. Fyll formen nästan ända upp, avsluta med ett 2 cm lager tårtsmask.
  7. Täck med plastfilm och låt stå i kylen i minst en timme, gärna längre.

Dekoration

  1. Sätt ugnen på 80 grader.
  2. Bryt chokladen i bitar innan du öppnar förpackningen och lägg sedan bitarna i stekpåsen tillsammans med matoljan.
  3. Förslut påsen och låt smälta i ugnen i 10-15 minuter.
  4. Stjälp upp tårtan på ett glaseringsfat som placerats ovanpå ett stort fat med ett uppsamlingspapper på.
  5. Ta ut påsen med chokladen ur ugnen.
  6. Massera den så att oljan och chokladen blandas.
  7. Klipp av ett hörn av påsen och häll den smälta chokladen mitt över tårtan.
  8. Ställ in i kylen tills chokladen stelnat.
  9. Gör påskägg eller andra former i marsipan eller sockerpasta med hjälp av ett kakmått i metall. En äggform får du lätt genom att ta ett runt kakmått som du trycker ihop så att det blir äggformat.
  10. Tryck ut dina dekorationer med kakmått i olika storlekar och sätt ihop dem som du vill. Marsipan och sockerpasta klibbar fast i varandra av sig själva.
  11. När du fått ihop dina dekorationer tar du fram tårtan och ställer den på tårtfatet.
  12. Klistra fast dekorationerna på tårtan.
  13. Fukta marsipanen eller sockerpastan något där godiset ska sitta. Tryck dit godiset.
  14. Om du vill kan du dekorera tårtans nederkant genom att spritsa lite nutella och ”klistra” fast godis runtom.