Kebab på lammlägg med citron- och yoghurtmajonnäs

3 h
4
Från Nyhetsmorgon

Att grilla lammlägg tar sin lilla tid, men är i slutändan så värt det! Servera lammkebaben med yoghurtmajonnäs och spenat- och timjanolja i pitabröd. Urgott!

9 juli 2014
Visa mer
3 h
4

Du behöver

Grillade lammlägg

  • 2 lammlägg
  • salt
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk oregano, hackad
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar ur kvarn

Spenat- och timjanolja

  • 2 dl neutral rapsolja
  • 1 dl färsk bladspenat
  • 1 msk plockad timjan

Citron- och yoghurtmajonnäs

  • 1 citron
  • 0,5 hel vitlök
  • 1 äggula
  • 1 dl olivolja
  • salt
  • 2 msk turkisk eller grekisk yoghurt

Tillbehör

  • 4 pitabröd
  • 100 g färsk bladspenat
  • 2 msk oregano, i små kvistar
  • 100 g fetaost
  • salt

Gör så här

  1. Spenat- och timjanolja
    Värm oljan till 60 grader i en kastrull. Mixa olja, spenat och timjan i cirka 3 minuter på full effekt till en grön olja. Sila oljan.
  2. Citron- och yoghurtmajonnäs
    Rosta den halva vitlöken i 200 graders ugnsvärme i cirka 30 minuter, eller tills den får fin
    färg. Gröp sedan ur de mjuka klyftorna.
  3. Dela citronen och grilla halvornas snittyta över kraftig glöd så att de blir ordentligt karamelliserade.
  4. Mixa äggula, vitlök och lite av saften från den grillade citronen i matberedare eller med stavmixer. Tillsätt oljan först droppvis under ständig mixning tills det blir en emulsion, öka sedan mängden. Smaka av med citronsaft och salt och vänd ner yoghurten.
  5. Grillat lammlägg
    Krydda lammläggen med salt.
  6. Skala och riv vitlöksklyftorna och blanda dem med oregano och olivolja. Pensla köttet med lite av oljan och grilla det på indirekt värme i 2–3 timmar, eller tills det släpper från benen. Pensla med oljan några gånger under grillningen. Låt köttet vila i cirka 10 minuter.
  7. Tillbehör
    Grilla pitabröden. Skölj och torka spenaten torr. Riv av stjälkarna. Smula fetaosten.
  8. Servering
    Skär köttet i tunna skivor, eller bryt det i bitar. Krydda med salt, rikligt med svartpeppar och
    resten av oljan.
  9. Lägg ut pitabrödet på en tallrik och varva köttet med majonnäsen. Strö över oregano. Krydda spenaten med den gröna oljan och salt och servera till.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept