Bengts glödgade glögg

Från Nyhetsmorgon
Jul

Bengts goda glögg med madeira, fikon och cognac. Värmer härligt i vintermörkret.

Dessa vinsorter rekommenderar Bengt till glöggen
12120 Rowberry, 2012, Sydafrika  77:-
7882 Vintry´s Madeira Fine, 37,5 cl  66:-
578  Ron Barcelo, Gran Anejo, 35 cl 125:-

29 november 2014
Visa mer
12 h

Du behöver

  • 75 cl fylligt, mörkt bärigt rödvin
  • 37,5 cl madeira
  • 1 påse julens glöggkryddor
  • 1 kaffekopp sockerbitar
  • 1 paket torkade fikon
  • stålnät som passar över kastrullen
  • 10 cl cognac
  • mandel, skalad och rostad
  • russin
  • cognac, att marinera fikonen i

Gör så här

  1. Marinera fikonen i cognac, helst under natten i glasburken med lock.
  2. Häll rödvin i en kastrull. Lägg i glöggkryddorna och värm upp försiktigt. Det får inte koka. Låt sedan stå och dra under lock i 2 timmar. Sila av glöggkryddorna. 
  3. Blanda vin och madeira i en kastrull och värm försiktigt.
  4. Lägg sockerbitarna eller en halv sockertopp på ett nätgaller över kastrullen. Häll 10 cl lätt uppvärmd cognac över sockret och tänd på. Det brända sockret smälter och rinner ner i glöggen.
  5. Lägg en fikonklyfta i varje mugg tillsammans med mandel och russin. Häll på glöggen och servera!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept