Chokladbakelser med blåbär

6 st

Du behöver

Kola

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl socker
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 2 tsk vaniljsocker

Browniebotten

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 150 g mörk blockchoklad
  • 4 dl socker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl riven kokos
  • 3 st ägg

Chokladskal

  • 200 g mörk choklad, 70 %

Topping

  • 250 g färska blåbär
  • 1 stansring, ca 6 cm i diameter

Gör så här

  1. Kola
    Blanda grädde, socker, sirap och vaniljsocker i en kastrull. Koka upp och låt puttra i ca 20–25 minuter, kolan ska bli trögflytande. Låt svalna.
  2. Browniebotten
    Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Hacka chokladen, lägg ner den i smöret och låt smälta ihop till en massa.
  3. Blanda socker, mjöl och kokos i en bunke.
  4. Vispa ner äggen, ett i taget, och vänd ner blandningen i chokladsmöret.
  5. Smörj en form som är minst 5 cm hög och inte större än 20 x 20 cm. Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen tills ytan och kanterna är torra men mitten fortfarande är lite kladdig.
  6. Känn med en sticka, det tar ca 15–20 minuter. Låt svalna. Stansa ut sex cylinderformade kakor med stansringen.
  7. Chokladskal
    Klipp till sex remsor av plastfilm eller bakplåtspapper, 6 x 21 cm stora.
  8. Lägg ut remsorna på ett stort bakplåtspapper på en plan yta.
  9. Smält chokladen och bred ut den tunt över remsorna.
  10. Låt chokladen stelna en stund, men inte helt.
  11. Vira remsorna runt kakorna med plasten/bakplåtspapperet utåt.
  12. Tryck in ena chokladänden mot kakan och låt den andra överlappa. Ställ kallt i ca 20 minuter.
  13. Dra bort bakplåtspappret och värm den överlappande änden med fingrarna tills det går att trycka in den och göra överlappningen snygg.
  14. Montering
    Fyll chokladskalen med kola och toppa med färska blåbär.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept