Rhubarb and ginger cake

Rhubarb and ginger cake
Foto: Jenny Grimsgård
Anette Rosvall
Anette Rosvall

Rhubarb and ginger cake

10 ingredienser

Att baka i långpanna är något av det smartaste jag vet. Den här kakan är lättbakad och smakar ljuvligt av ingefära och rabarber.

Ingredienser

  • 225 g mjukt rumsvarmt smör
  • 225 g ljus muscovadosocker
  • 4 ägg, rumsvarma
  • 4 dl vetemjöl (siktat)
  • 2 tsk bakpulver (siktat)
  • 0,75 dl mandelmjöl
  • 4 bitar inlagd ingefära, + 3 msk sockerlag från burken
  • 500 g rabarber
  • florsocker, att strö över

Till servering

  • crème fraîche, vispad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader och lägg ett bakplåtspapper i botten på en 22 cm bakform.
  2. Vispa smör och socker fluffigt och ljust och vispa sedan ner äggen, ett efter ett.
  3. Vänd sedan försiktigt ner siktat mjöl, bakpulver, mandelmjöl och de finhackade ingefärsbitarna i äggsmeten.
  4. Bred ut smeten i formen och släta ut ytan, strö ut rabarberbitarna och baka kakan i ugnen i cirka 50-60 min.
  5. Om du ser att kakan blir för brun på ytan lägg över ett aluminium folie så att den inte bränns.
  6. När kakan kommer ut ur ugnen penslar du rabarberbitarna som sticker upp med sockerlagen och låter kakan svalna helt innan du siktar över florsocker och serverar den med vispad creme fraiche.