Egen ketchup

Från Nyhetsmorgon

Det låter kanske lite väl omständligt, men OJ, vad det är värt det. Ljuvligt gott, snyggt och nästan nyttigt. Du får en stor sats som du kan ta fram om och om igen.

19 april 2015
Visa mer
2 h

Du behöver

  • drygt 2 kilo tomater
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 2 stora röda paprikor
  • 10 vitlöksklyftor, pressade
  • 2,25 dl rödvinsvinäger
  • 0,5 citron, saft och skal från
  • 1,75 dl socker
  • 6 cm färsk ingefära i småbitar
  • några hela stjärnanis
  • 2 hela kanelstänger
  • 1 tsk hela nejlikor
  • 2 tsk bruna senapsfrön
  • 1 msk korianderfrön
  • 1 msk svarta pepparkorn
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Kärna ur och finhacka tomaterna. Hacka löken och paprikorna.
  2. Lägg allt i en kastrull och fyll på med vitlök, hälften av vinägern, citronsaft och rivet skal och koka på medelvärme tills alla grönsaker är mjuka. Det tar cirka 15–20 minuter.
  3. Häll över blandningen i en mixer och mixa tills du har en helt slät puré. Pytsa ner purén i kastrullen och tillsätt socker och resterande vinäger. Nu till kryddorna. Skala och skär ingefäran i små bitar. Ta sedan fram en bomullsnäsduk och lägg alla kryddor i den. Knyt ihop med ett steksnöre och ner med kryddknytet i tomatmixen. (Orkar du inte göra ett kryddknyte kan du skippa det. Men då får du sila ketchupen innan du häller upp den i burkar!) Nu ska tomatröran koka sakta tills den har tjocknat. Det tar ungefär 1 timme på låg värme. Var försiktig så att den inte bränner fast i botten!
  4. Häll upp den färdiga ketchupen i väl rengjorda burkar och låt den svalna ordentligt innan du ställer in den i kylskåpet eller i ett kallt skafferi.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept