Paella med lime- och örtaioli

Från Nyhetsmorgon

Lyxig paella med blåmusslor, rökta räkor och saffransdoftande ris. Servera med aioli smaksatt med lime och örter.

8 maj 2013
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 dl långkornigt ris
  • 6 dl kycklingbuljong
  • 1 tsk saffranspistiller
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 2 chorizo
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 vitlöksklyfta

Räkor/blåmusslor

  • 2 hg pillade rökta räkor
  • 1 kg blåmusslor
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 schalottenlök
  • 2 dl torrt vitt vin

Pilgrimsmussla

  • 4 pilgrimsmusslor
  • salt och peppar
  • 2 msk smör

Grönsaker

  • 1 grön squash
  • 1 gul squash
  • 1 fänkål
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 2 rödlök
  • 1 röd chili
  • 1 msk ingefära, fint strimlad
  • 0,5 dl koriander, hackad
  • 0,5 dl persilja, hackad

Lime- och örtaioli

  • 2 dl neutral olja
  • 1 dl persilja, plockad
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 äggulor
  • 1 dl gräslök, skuren
  • 2 lime, pressad saft

Garnityr

  • korianderkvistar
  • rädisor, tunt hyvlade
  • citron- och limeklyftor
  • olivolja

Gör så här

  1. Ris
    Skiva och stek chorizon. Koka riset i kycklingbuljongen med saffran, rökt paprikapulver, stekt chorizo samt tomatpuré och en pressad vitlöksklyfta tills vätskan är borta, ta bort från värmen och låt stå och ånga i 10 min.
  2. Räkor/blåmusslor
    Pilla räkorna. Skölj blåmusslorna noggrant och fräs i en kastrull med olivolja med vitlöksklyftor och schalottenlök i 30 sek. Häll sedan på torrt vitt vin, lägg på ett lock på kastrullen ånga musslorna tills de öppnar sig. Lyft upp musslorna och plocka hälften från skalet och spara hälften med skalet på.
  3. Pilgrimsmussla
    Halstra (stek på hög värme med neutral olja) pilgrimsmusslorna i en stekpanna i 40 sek per sida. Salta och peppra för att avsluta med 2 matskedar med smör i 30 sekunder. Serveras direkt från pannan.
  4. Grönsaker
    Skär squash, fänkål, röd paprika, samt rödlök i 2 cm bitar. Rosta i ugnen på 185 grader tillsammans med olivolja, salt och peppar samt fint slantad röd chili och fint strimlad ingefära tills de är al dente. Blanda upp grönsakerna med hackad koriander samt hackad persilja.
  5. Lime- och örtaioli
    Mixa olja med persilja samt gräslök och vitlöksklyftor, vispa sedan äggulor och limesaft. Häll ner örtoljan i en tunn stråle medans man vispar fort, smaksätt med eventuellt mer lime salt och peppar.
  6. Arrangera och garnera paellan och servera med aioli.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept