Fänkålsstekt rapsgriskarré med kålrotscrème

Från Nyhetsmorgon

Fänkålsstekt rapsgriskarré med kålrotscrème, syrad kålsallad samt äppelsky.

Rapsgris kallas grisar som fått raps tillsatt till sitt foder vid uppfödning. Detta påverkar smaken på köttet.

1 mars 2013
Visa mer

Du behöver

  • 800 g svensk rapsgriskarré
  • 0,5 dl fänkålsfrön
  • 4 vitlöksklyftor

Rotmoscrème

  • 1 kålrot
  • 1 kålrabbi
  • 4 morötter
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 5 dl grädde
  • 100 g smör

Äppelsky

  • 6 dl buljong av gris eller kalv
  • 2 rödlökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 knippe timjan
  • 2 dl vitt vin
  • 5 dl äppelmust eller cider

Kålsallad

  • 1 huvud spetskål
  • 0,5 dl sötstark senap
  • 2 msk champagnevinäger
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 dl persilja, strimlad

Gör så här

  1. Fänkålsstekt fläskkarré
    Salta och peppra köttet.
  2. Mortla fänkålsfrön, grovhacka vitlök och lägg i en skål.
  3. Grilla eller stek karrén på hög värme, med neutral olja, när köttet fått en fin yta tillsätt smör och det grovhackade som ligger i skålen ös köttet i 1 min.
  4. Lägg köttet på galler och in i ugnen på 80 grader tills köttet har en innertemperatur på 60 grader, plocka bort vitlök och timjankvistar innan du serverar.
  5. Rotmoscrème
    Skär kålrot, kålrabbi och morötter(alla skalas) i 1 cm stora kuber och koka i buljong tills de blir riktigt mjuka.
  6. Lyft upp från vätskan och ånga av i en kastrull på låg värme tills de är helt torra.
  7. Tillsätt grädde och koka i ytterligare 15 minuter, lyft ur rotfrukterna och lägg i en mixerkanna för att mixa tillsammans med lite av grädden tills att det blir en slät och följsam konsistens. Smaksätt med smör och salt.
  8. Äppelsky
    Stek rödlök, vitlök och timjan i en kastrull i 5 min, slå på grisfond/kalvfond, vitt vin samt äppelmust och koka tills det är 5 dl vätska kvar, sila av och smaka upp med salt, peppar, smör och champagnevinäger. Du kan eventuellt reda av såsen lite beroende på konsistensen!
  9. Kålsallad
    Strimla spetskålen i tunna strimlor, och värm tillsammans med allt utom persiljan i en stekpanna i ca 2 minuter, tillsätt persilja och servera
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept