Asiatisk lax i ugn med glasnudlar

Från Nyhetsmorgon

Lax i ugn med marinerade glasnudlar, wokade grönsaker, apelsinsallad och myntayoghurt.

21 mars 2013
Visa mer
4

Du behöver

Lax

  • 600 g laxfilé utan skinn
  • 1 msk korianderfrö
  • 1 msk rosépeppar
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk flingsalt

Grönsaker

  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 pak choi
  • 100 g shitakesvamp
  • 2 schalottenlök

Nudlar

  • 1 pkt glasnudlar

Marinad

  • 0,5 röd chili, finhackad
  • 30 g ingefära, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 0,5 dl sweet chilisås
  • 1 msk sesamolja
  • 2 lime, zest och saft
  • 1 msk soja
  • 1 tsk asiatisk fisksås
  • 2 msk färsk koriander, strimlad

Myntayougurt

  • 1 dl turkisk yougurt
  • 1 msk färsk mynta, finhackad
  • salt och peppar

Apelsin- och fänkålssallad

  • 1 blodapelsin
  • 1 apelsin
  • 1 fänkål
  • 1 msk kallpressad rapsolja
  • 1 msk gräslök, finhackad

Gör så här

  1. Lax i ugn
    Mortla kryddorna och krydda laxen, stek krispig i en het panna med neutral olja, baka sedan i ugn på 150 grader i ca 10 minuter eller tills laxen är rosa i mitten.
  2. Grönsaker
    Finhacka vitlök och schalottenlök och stek i en stekpanna med neutral olja i 1 min, tillsätt svampen och stek i ytterligare 2 min, tillsätt finstrimlad pak choi, salt och peppar och blanda runt hastigt för att sedan lägga över på ett fat.
  3. Nudlar
    Blötlägg glasnudlarna så de blir mjuka. Pressa sen vätskan ur nudlarna och lägg i en plastpåse tillsammans med marinaden i minst 1 timme.
  4. Myntayougurt
    Blanda och ställ i kyl.
  5. Apelsin- och fänkålssallad
    Filéa apelsinerna och lägg i rapsoljan, tillsätt syltunnt hyvlad fankål, gräslök och salt och peppar. Blanda runt.
  6. Vid servering
    Värm upp nudlarna i en stekpanna på hög värme i 1 min och tillsätt finstrimlad koriander. Servera laxen med nudlar och wokade grönsaker. Toppa rätten med apelsinsallad och servera med myntayoghurt till.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept