Savarin med zacaparom och vaniljgrädde

Från Nyhetsmorgon

Kocklandslagets recept på romdränkt savarin med vaniljgrädde.

28 november 2014
Visa mer
10

Du behöver

Savarin

  • 0,5 dl grädde
  • 15 g jäst
  • 0,5 dl socker
  • 3 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 150 g smör

Sockerlag med vanilj, kanel och zacaparom

  • 2,5 dl vatten
  • 2,5 dl socker
  • 1 citron, rivet skal
  • 1 apelsin, rivet skal
  • 1 vaniljstång
  • 1 kanelstång
  • 1 dl zacaparom

Vaniljgrädde

  • 2,5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 60 g äggula
  • 62 g socker
  • 20 g maizena
  • 12 g osaltat smör
  • 5 dl vispgrädde

Garnering

  • färska hallon
  • röd shisokrasse

Gör så här

  1. Savarin
    Rör ut jästen med grädden i en stor bunke.
  2. Tillsätt strösocker, ägg och mjöl och arbeta degen smidig.
  3. Täck över degen och låt jäsa till dubbel storlek ca 1 tim.
  4. Arbeta in mjukt smör i degen.
  5. Smöra och bröda savarinform.
  6. Fördela degen i form och låt jästa ytterligare 30 min.
  7. Grädda i ugn 200 grader 35 min eller tills kakan släppt från form.
  8. Sockerlag
    Koka vatten, socker, vanilj, kanel och citrusskalen ett par minuter till en sockerlag.
  9. När lagen är kall tillsätt zacaparom. Lägg sedan savarin i lagen och låt den suga åt sig lite av lagen.
  10. Vaniljgrädde
    Koka upp mjölk med vaniljstången. Låt stå och dra.
  11. Vispa ägg, socker och maizena luftigt. Slå över mjölken i äggblandningen.
  12. Värm tills krämen kokat upp, tillsätt smör. Sila och kyl.
  13. Vispa grädde lätt och vänd i vaniljkrämen.
  14. Servera savarin med vaniljgrädde och garnera med hallon och shisokrasse.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept