Skreirygg, risotto och gazpacho

Alexandra Zazzi KK 2023

Skreirygg, risotto och gazpacho

39 ingredienser

1,5 h

Skreirygg med limeig räksallad och tomat samt mild risotto toppad med chili och räksky serveras med en kyss bestående av melon/mynta-gazpacho toppad med smörstekt pilgrimsmussla

Läs gärna igenom receptet och tag fram alla ingredienser innan du börjar.
Tillagningsordning: gazpacho, räksky, sallad, risotto, fisk, pilgrimsmussla.

Ingredienser

portioner

Räksky och räksallad

  • 300 g räkor med skal

Sky

  • skalet från räkorna
  • 1 msk matolja
  • 1 msk tomatpuré (knappt)
  • 0,5 chilifrukt (styrka efter smak)
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1,5 dl vatten
  • 2 msk smör

sallad

  • de skalade räkorna
  • 12-14 små cocktailtomater, gärna i olika färger
  • 4-5 kvistar färsk koriander, hackad
  • 0,5 limefrukt, saften av
  • 1,5 msk olivolja

Fisken

  • 600 g torskrygg, av skrei
  • 4 skivor smör (hyvlat)
  • salt
  • peppar

Risotto

  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 300 g carnaroli- eller arborioris
  • 6-8 dl mild fiskbuljong
  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • 1,5 msk grädde
  • 2 msk gräslök, finhackad
  • salt
  • svartpeppar

Gazpacho med pilgrimsmussla

  • 2 dl honungsmelon, grovt skuren
  • 0,3 gurka, skalad (ekologisk)
  • 1 avokado
  • 0,5 citron, saften
  • 0,5-1 tsk citron, zest
  • 10-12 färska myntablad
  • 2-4 msk rysk yoghurt (eller annan tjock yoghurt)
  • salt
  • peppar
  • 4 små pilgrimsmusslor
  • 1 msk smör
  • 4 grillspett, att sätta musslorna på

Gör så här

Räkor

  1. Börja med att skala räkorna, tag tillvara på räkor och skal.

Skyn

  1. Häll olja i en rundbottnad kastrull, lägg i räkskalen och fräs några minuter så att de börjar torka ut och få lite färg, rör i tomatpuré och finhackad chili och rör om. Häll på vin och vatten, rör om, sänk värmen och låt sjuda 15 minuter.
  2. Sila av räkskalen med finmaskig sil och tag tillvara på den fina skyn, låt sjuda i ytterligare 5 minuter. Strax innan servering, vispa i smöret. Skeda över skyn på risotton vid servering.

Sallad

  1. Grovhacka räkorna, skär tomater i klyftor och rör samman med olivolja och limesaft. Låt stå och dra fram till servering.

Fisk

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Dela fisken i 4 fina bitar och lägg på en lätt inoljad och lätt saltad plåt, strö över salt och peppar och lägg på en skiva smör. Låt gärna stå i rumstemperatur medan du förbereder övriga maten.
  3. Ställ in i ugnen i 15-20 minuter tills det uppnått en innertemperatur på 50-52 grader.

Risotto

  1. Smält smör och olja i en rundbottnad kastrull, låt löken och riset svettas 3-4 minuter.
  2. Häll i 2-3 dl buljong och rör om. Sänk värmen till medel och pytsa i lite buljong allt eftersom under ca 15-20 minuter, rör hela tiden. Mätta riset hela tiden till en behaglig krämighet, mot slutet rör i vinet.
  3. När riset är "al dente", med lagom tuggmotstånd, rör i grädden, smaka av med salt och peppar och rör i gräslöken. Ta av kastrullen från värmen, lägg på lock och låt vila 8-10 minuter innan servering. Lägg upp på tallriken och skeda över räksky.

Soppa

  1. Mixa samman alla ingredienser i en matberedare. Smaka av med salt, peppar, citron, mynta och yoghurt. Hitta balansen. Låt gärna stå kallt fram till servering.
  2. Strax innan servering, hetta upp smöret i pannan och lägg i musslorna, ge ordentligt med stekyta på båda sidor. Salta och peppar. Håll varma någon minut i ugnen om du inte är i fas med övriga ingredienser.