Glutenfri mjuk äppelkaka med sega kanter

Från Nyhetsmorgon

Glutenfri äppelkaka med kardemummadoftande vaniljkräm. Recept av Hela Sverige bakar-vinnaren Alexandra Larsson. Kakan är helt glutenfri, men vill du så funkar det lika bra att byta ut mandelmjölet mot samma mängd vetemjöl.
Använd en form med löstagbara kanter, 23 cm, i diameter.
Receptet på kardemummakräm ger 1 kanna.

Tips: Du kan byta ut äpplena mot rabarber, ta då en stjälk, dela på mitten och skär i 0,5 cm bitar, vänd tillsammans med 2 msk råsocker och 1 tsk vaniljsocker. Och strö sedan över smeten.

3 november 2014
Visa mer
1 h

Du behöver

  • 2-3 fasta äpplen
  • 1 msk kanel
  • 1 msk råsocker
  • 2 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 75 g smör
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 tsk bakpulver

Kardemummakräm

  • 1 vaniljstång
  • 3 äggulor
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 tsk kardemummakärnor
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 knivsudd bakpulver
  • 1,5 dl matlagningsyoghurt, 10 %

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och klyfta äpplena, skär klyftorna i tunna skivor. Vänd samman äpplena med kanel.
  3. Vispa socker och ägg fluffigt.
  4. Smält smöret och vänd ihop det med äggsmeten, vänd tills allt har blandats.
  5. Blanda mjöl och bakpulver i en skål innan du vänder ner det i smeten.
  6. Häll ner smeten i en smord form och strö sedan över rabarberbitarna och eventuellt lite extra råsocker ovanpå.
  7. Grädda i mitten av ugnen ca 40-45 min. Under tiden kan du göra kardemummakrämen.
  8. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Mortla kardemummakärnorna.
  9. Vispa äggulor, socker, kardemumma och vaniljfrön riktigt fluffigt i en bunke.
  10. Vispa i en annan bunke vispgrädde med en knivsudd bakpulver luftig och fast.
  11. Vispa i en annan bunke vispgrädde med en knivsudd bakpulver luftig och fast.
  12. Vispa upp yoghurten med 1/3 av grädden, sen vänder du ihop det med resten av grädden.
  13. Vänd till sist ihop yoghurt och gräddblandningen med äggvispet. Häll upp i en skål.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept