Kalasmos med strössel - potatismos

Kalasmos med strössel - potatismos
Foto: Barnens egen matskola

Kalasmos med strössel - potatismos

Av: Nybodaskolan i Tyresö

Från: Barnens bästa potatismos

8 ingredienser

Receptet kommer Barnens egen matskola

Ingredienser

portioner
  • 12 mjöliga potatisar
  • salt
  • 2 msk smör
  • 1 krm vitpeppar
  • 2,5 dl mjölk, varm
  • 1 morot
  • 1 förp rädisa
  • 1 knippe färsk bladpersilja

Gör så här

  1. Sätt på kastrullen med 1 liter vatten. Lägg potatisen och salt. Lägg på locket och koka på högsta värme. När potatisen kokar upp minskas värmen till medelvärme.
  2. Tvätta och skala moroten och rädisorna. Moroten skärs i skivor och delas sedan i centimeterbreda remsor. Remsorna skärs på tvären till cirka 2 millimeter.
  3. Gör likadant med rädisorna.
  4. Skälj persiljan och skär dem i strimlor tvärs över bladen.
  5. Häll av vattnet när potatisen är mjuk efter cirka 15-20 minuter. Se upp för ångan!
  6. Lägg i smörklicken och vispa sönder poatatisbitarna med elvispen. Tillsätt vitpeppar.
  7. Mjölken värms i microugn eller kastull för att inte moset ska bli kallt. Späd med lite varm mjölk i taget.
  8. Rör till sist ner strösslet och lägg moset i en skål med dekoreras med morotsblad, rädisblommor och persiljekvistar.
  9. Moset kan serveras med polkagriskorv. polkagriskorv är grillkorv inlindad i bacon. Korven grillas med baconet i riktigt varm ugn.