Nouruz – Det Persiska Nyåret

Nouruz – Det Persiska Nyåret

Den 20 mars infaller det Persiska nyåret år 2008. Ett nyår som firas av bland annat iranier, afghaner och kurder världen över och är kallat Nouruz, noorooz eller noruz. Varför inte inspireras och fira du med! Här nedan finner du flera goda recept.

Det traditionella nyåret har sina rötter tusentals år tillbaka och har en religiös anknytning i zoroastrismen, statsreligionen i det persiska riket. Beroende på solens position över horisonten inleds nyåret den 20, 21 eller 22 mars. År 2008 blir det den 20 mars.

Nouruz betyder ”ny dag” och står för förnyelse och hopp inför framtiden. Festligheterna pågår i cirka 13 dagar. Genom att breda ut en duk på ett bord eller på de persiska mattorna som brukar finnas i hemmet och ställa fram festmåltiden förbereder man nyårsdukningen. Bordet kallas för ”Haft Sin” som på persiska betyder ”de sju sakerna som börjar på s”. Detta är vad som bör finnas på bordet:

- Senjed - en söt frukt som påminner om dadlar och växer i öknen under svåra omständigheter. Den här frukten symboliserar tålamod.
- Somaq - är en krydda med sur smak. Med den önskar man maten en god smak i framtiden.
- Sabzeh - är en bricka med vetekornsgroddar, linser eller liknande. Med detta önskar man att det ska bli ett år med bra skörd.
- Sib - är ett rött äpple och det symboliserar glädje.
- Sonbol – hyacinter som ska symbolisera skönhet.
- Sir – är vitlök och symboliserar hälsa och kampen mot sjukdom.
- Serkeh – vinäger som symboliserar rörelse i livet.

Det bör dessutom finnas:
- En spegel. Den symboliserar renheten.
- Diktsamling av poeterna Hafez eller Firdausi som symboliserar den rika persiska kulturen. De mer religiösa familjerna har Koranen eller annan helig bok på bordet.
- Målade ägg.
- Kakor och nötter
- En skål med en levande guldfisk i

Vi har här samlat recept för att även du ska kunna fira det persiska nyåret i klassisk stil.

Gott nytt år! Sale no mobarak! Norooz mobarak!

Persiska nyåret

Recept

Baba Ganoush

Guckalandslaget
20 min