Nötstek med buljong

Nötstek med buljong
Foto: TV4

Här kokar vi ett stycke nötkött och får på så sätt buljong att servera som förrätt och en god sås till varmrätten.

18 maj 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1,2 kg fransyska eller rostbiff
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 20 g rotselleri
  • 1 tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 knippa persilja
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl

Tillbehör:

  • 300 g morot
  • 300 g svartrot
  • 300 g majrova
  • 1 citron
  • riven pepparrot
  • smör
  • vetemjöl

Till servering:

  • kokt potatis
  • senap

Gör så här

  1. Skala lök, morot och selleri till buljongen. Koka upp 1 1/2 liter vatten, lagerblad och timjan och lägg i köttet när det kokar häftigt. Låt koka upp igen och sänk värmen. Lägg i grönsakerna, persiljeknippan, peppar och 1 1/2 tsk salt, lägg på lock och sjud på svag värme i 1 1/2 timme. Ta upp det färdigkokta köttet och linda in det i folie så att det håller sig varmt. Sila buljongen och släng bort de kokta grönsakerna.
  2. Skala svartrötterna och skär dem i ca 5 cm långa bitar. Lägg skivorna i citronvatten. Ansa morötterna och skala och skär majrovorna i centimetertjocka skivor. Koka upp buljongen, lägg i de iordninggjorda rotsakerna och koka dem mjuka i ca 15 minuter. Ta upp och håll varma.
  3. Koka ihop buljongen till 1 liter. Fräs smör och vetemjöl utan att det tar färg. Spä sedan under vispning med drygt hälften av buljongen. Låt sjuda i 5-6 minuter och smaksätt sedan med pepparrot, salt och nymalen peppar. Den andra delen av buljongen bjuder du som förrätt i separat skål.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept