Nötlimpa med svampsås

Nötlimpa med svampsås
Foto: TV4

Som en färslimpa, fast av nötter och champinjoner, är den här nötlimpan. Du kan laga den av hasselnötter, cashewnötter, jordnötter eller alla sorterna blandat. Servera med en traditionell brun svampsås lagad av svamp som smakar lite mer, till exempel kantarell eller karljohan. Bjud gelé, kokt potatis och grönsaker till.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 gul lök
  • 4 msk olja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 400 g färska champinjoner
  • 2 tsk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 4 dl hasselnötskärnor
  • 3 dl + 2 msk ströbröd
  • 3 msk kinesisk soja
  • 2 msk timjan
  • salt och malen svartpeppar
  • 1 dl hackad färsk svamp
  • 2 msk smör
  • 3 msk rönnbärsgelé
  • 2 msk portvin
  • 2 msk kinesisk soja
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 2 msk hackad färsk timjan

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och hacka löken fint. Hacka champinjonerna i små bitar. Hacka hasselnötskärnorna. Fräs löken mjuk och gyllenbrun i oljan och rör ner svamphacket. Fräs tills svampen mjuknat och fått färg. Strö över vetemjöl och rör om. Häll i vattnet, rör om och låt puttra några minuter. Ta bort pannan från spisen. Rör ner nötter, 3 dl ströbröd, soja och timjan. Krydda med salt och peppar.
  2. Lägg upp röran på ett stort skärbräde. Forma en limpa och rulla den i 2 msk ströbröd. Lägg limpan i en oljad brödform. Baka i ugnen i ca 45 minuter. Skär upp i skivor före servering.
  3. Såsen: Fräs upp svampen i smöret. Strö över mjöl och blanda ordentligt. Rör i gelé, portvin och soja. Låt sjuda någon minut. Tillsätt vatten. Rör i timjan och peppar. Servera till nötlimpan.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept