Nötfärsbiffar med hela tomater och oliver

Nötfärsbiffar med hela tomater och oliver
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Nötfärsbiffar med hela tomater och oliver

18 ingredienser

Variera färsbiffarna med att krydda färsen på annorlunda sätt. Som med de flesta färsrätter kan nötfärsen bytas ut mot lamm- eller fläskfärs. Ris eller pasta är gott till.

Ingredienser

portioner
  • 500 g nötfärs
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • 2 skivor vitt bröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 ägg
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 krm muskot, nyriven
  • 1 citron, rivet skal av
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 dl vetemjöl

Tomatsås:

  • 2 burkar tomat
  • 1 tsk tomatpuré
  • salt
  • svartpeppar

Till servering:

  • 0,5 dl svarta oliver
  • färsk basilika

Gör så här

  1. Ta bort kanterna på brödet och smula ner det i mjölken. Låt ligga ett par minuter. Tvätta citronen och riv skalet. Skala vitlöksklyftorna och hacka persiljan. Blanda köttfärs och persilja och pressa ner vitlöken. Blanda ner brödet och knäck i ägget. Krydda färsen med salt, peppar, muskot och citronskal. Blanda noga.
  2. Forma runda små platta bullar av färsen och vänd dem i mjölet så att de får en tunn vit hinna. Bryn biffarna i olivolja och lägg dem på ett fat.
  3. Häll tomatburkarna i stekpannan och klicka i tomatpurén. Krydda med salt och peppar. Lägg i biffarna och låt dem puttra under lock tills de är genomstekta. Strö över oliverna och dekorera med basilika före servering.