Nordisk paella

20 m
4
Nordisk paella
Foto: Simon Bajada
Från Nyhetsmorgon

En av världens godaste rätter där jag har bytt ut det traditionella riset mot blomkål istället. Godast blir det förstås med färska skaldjur, men till vardags går det alldeles utmärkt med frysta och tinade. /Jonas

Recept ur boken Jonas paleokök

18 september 2016
Visa mer
20 m
4

Du behöver

  • 5 dl kycklingbuljong
  • 1 g saffran (2 paket)
  • 1 blomkålshuvud
  • 2 röda paprikor
  • 2 tomater
  • 1 gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 20 dillkvistar
  • 150 g salami
  • 2 msk ghee
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk honung
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 kg blandade skaldjur

Till servering

  • 1 citron
  • pepparrot
  • olivolja

Gör så här

  1. Koka upp kycklingbuljongen med saffran. Ta av från värmen och låt dra i 5–10 minuter.
  2. Skär blomkålen i mindre bitar och mixa dem i matberedare till ungefär samma storlek som riskorn.
  3. Skiva paprikorna och tomaterna. Finhacka löken och vitlöken. Grovhacka dillen, spara några kvistar till garnering.
  4. Skiva salamin och stek den i ghee i cirka 1 minut i en gryta på låg värme. Tillsätt paprika, tomat, lök, vitlök, tomatpuré och rökt paprikapulver och stek i cirka 2 minuter tills allt har fått fin färg.
  5. Häll saffransbuljongen över grönsakerna, koka upp och tillsätt grovhackad dill.
  6. Tillsätt skaldjuren och koka i 3–4 minuter så att de blir genomkokta.
  7. Tillsätt blomkålen och koka i ytterligare cirka 1 minut.
  8. Servera gärna paellan på ett stort fat eller direkt ur grytan, garnera med riven pepparrot, dillkvistar och citronklyftor vid sidan om. Avsluta med lite olivolja på toppen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept