Norberts rabarberparfait på jordgubbs- och rabarberspegel med hasselnötskrokant

Fräsch och god vårdessert med rabarber och jordgubbar. Rabarber- och jordgubbsparfait med en gelé och hasselnötskrokant.

31 mars 2017

Du behöver

  • 300 g rabarberpuré
  • 100 g jordgubbspuré

Italiensk maräng

  • 330 g socker
  • 100 g vatten
  • 150 g äggvita
  • 350 g grädde, lättvispad

Jordgubbs- och rabarberspegel

  • 2-3 rabarberstänger
  • 2 blad gelatin
  • 1 l jordgubbar
  • 4 dl vitt sött vin
  • 0,5 vaniljstång
  • 50 g socker

Hasselnötskrokant

  • 200 g hasselnötter
  • 50 g socker
  • citronsaft
  • 1 klick smör

Gör så här

  1. Italiensk maräng
    Koka upp 300 gram socker med 100 gram vatten till 120-125 grader, när den är mellan 110-115 grader börja vispa äggvitan.
  2. Vispa äggvita med 30 g socker till ett hårt skum. Tillsätt den heta (120-125 grader) sockerlagen sakta, under omrörning, vispa den har svalnat av.
  3. Blanda fruktpurén med 150 g av den italienska marängen (det blir alltså marängmassa över)
  4. Lättvispa 350 gram grädde och rör försiktigt ner i smeten. Frys i formar.
  5. Rabarber- och jordgubbsspegel
    Skala rabarbern och skär den i tärningar. Rensa och skiva jordgubbarna.
  6. Karamellisera sockret lätt i en tjockbottnad gryta. Fyll på med vinet, dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i grytan. Låt koka upp, lägg i rabarbern och det blötlagda gelatinet.
  7. Kyl ned i isvattenbad, lägg i jordgubbarna innan gelatinet stelnar. Lägg jordgubbs-och rabarbergelén i en kyld djup tallrik.
  8. Rosta hasselnötterna i ugnen på 175 grader, gnugga sen av skalet.
  9. Karamellisera sockret i en tjockbottnad gryta, tillsätt hasselnötterna, lite färskpressad citronsaft, en klick smör.
  10. Häll ut nötterna på en oljad plåt, låt svala, krossa knäcken.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept