Norbert Langs Dresdner Stollen

Från Nyhetsmorgon

Ett måste inför jul är den tyska julstollen som naturligtvis finns med på Lucias kaffebricka. /Norbert Lang

17 december 2008
Visa mer
10

Du behöver

  • 500 g mjöl
  • 35 g jäst
  • 1 dl mjölk (c.a 1dl)
  • 4 st ägg (2 hela och 2 enbart gulan)
  • 200 g smör
  • 1 st citron (Rivet skal från citronen)
  • 5 g hackad bittermandel
  • 100 g socker
  • 1 nypa muskotblomma
  • 60 g korinter
  • 60 g hackade russin
  • 50 g suckat i tärningar
  • Florsocker med vanilj från vaniljstång

Gör så här

  1. Gör en rätt lös jäsdeg på 125g mjöl, jästen och ljum mjölk. Låt den stå varmt och jäsa.
  2. När degen har jäst upp, tillsätt resten av mjölet och äggen och äggulorna, den rivna citronen, muskotblomman sockret, hackad mandel och det rumstempurerade smöret.
  3. Arbeta degen väl tills den är smidig och ganska fast. Täck över den och låt den stå varmt och dragfritt tills den har jäst till dubbel storlek.
  4. Tillsätt russin, korinter och suckat. Kavla ut degen till en avlång kaka, vik den sen dubbel på längden låt den jäsa ännu en gång, till dubbel storlek.
  5. Pensla lätt med ljummen mjölk och grädda i medelvarm ugn.
  6. Efter bakningen , pensla med smält smör och strö över florsockret.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept