Vit sparris med rosa grapefrukthollandaise och lufttorkad skinka

4

Du behöver

  • 1,2 kg vit sparris
  • 4 hg lufttorkad skinka
  • 3 rosa grapefrukt, (2 till garneringen och 1 till hollandaisen)
  • Grapefrukthollandaise:
  • 1 rosa grapefrukt
  • 2 äggulor
  • 1 finhackad charlottenlök
  • 2 msk. vitvinsvinäger
  • 5 krossade vitpepparkorn
  • ett lagerblad
  • 200g skirat smör
  • 4 msk sparrisfond
  • 4 msk vitt vin
  • lite salt

Gör så här

  1. Gör så här:
  2. Lök, vinäger, vitt vin, lagerblad, vitpeppar, sparrisfond och grapefruktsaften kokas ner till en tredjedel. Sila av kryddorna. Blanda i äggulorna, vispa detta i ett varmt vattenbad, tills du kan skriva din signatur i smeten. (vid för hög värme blir det äggröra)
  3. Rör ned det skirade smöret som ska hålla samma temperatur som äggsmeten.
  4. Smaka av med salt.
  5. Skala den vita sparrisen med potatisskalare. Börja ca 2 cm nedanför toppen där fjällen slutar och se till att allt skal kommer med annars blir det hårda trådar kvar. Skär av lite i nedre delen om änden är torr och träig.
  6. Koka lätt saltat vatten med lite citronsaft, några sockerbitar och en klick smör eller olja. Låt sedan sparrisen sjuda, ej koka, i 10-15 minuter, beroende på vilket tuggmotstånd du vill ha. Ta upp en sparris och skär av en bit samt smaka huruvida du anser att det är färdigkokt.
  7. Garnera med grapefruktklyftor.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept