Ugnsstekt ankbröst

Ugnsstekt ankbröst
Foto: TV4
Nina Remröd
Nina Remröd

Ugnsstekt ankbröst

Av: Nina Remröd

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

1h 30 min

Ett ugnsstekt ankbröst med rödvinssås och chèvregratinerad tryffelpotatis.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck: Bourgogne Cuvée Margot 2007.

Ingredienser

portioner

Anka

  • 2 färska ankbröst
  • smör
  • färska örter (efter eget tycke)
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

potatis

  • 1 kg mandelpotatis
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk kalvfond
  • 150 g chèvreost
  • 1 bit färsk svart tryffel, liten
  • 1 tsk flingsalt

Rödvinssås

  • 4 dl viltfond (eller 2 msk koncentrerad viltfond på flaska+4dl vatten)
  • 3 dl rött vin
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 2 schalottenlökar, hackade
  • 3 msk maizena brun redning

Till servering

  • haricots verts

Gör så här

Potatis

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skiva potatisen tunt och lägg i en bytta.
  3. Koka upp mjölk, grädde, vitlök, fond och salt.
  4. Häll den varma gräddblandningen över potatisen.
  5. Tillsätt smulad chèvre och riven tryffel.
  6. Blanda om och fördela i portionsformar.
  7. Grädda i ugn tills potatisen blivit mjuk och fått färg, ca 30-40 minuter.

Sås

  1. Fräs schalottenlök och vitlök mjuk i lite smör.
  2. Slå på fond, vin, vinäger och socker och låt reducera till hälften på låg värme, det tar ca en halvtimme.
  3. Red med maizena och smaka av med salt och eventuellt mer socker.

Anka

  1. Snitta skinnet i rutmönster.
  2. Salta peppra.
  3. Stek brösten med skinnsidan ner i ca 5 minuter.
  4. Strö över lite färska örter, vänd bröstet och stek undersidan ca 3 minuter.
  5. Lägg över i ugnssäker form och stek i ugn ca 20-30 minuter i 150 grader.
  6. Låt köttet vila i ca 10 minuter.

Vid servering

  1. Skiva bröstet och servera med potatisen, rödvinssåsen och haricots verts.