Kokt kalv i dillsås

1h 10 min
4
Kokt kalv i dillsås
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Från Nyhetsmorgon

Dillkött är en klassiker som till mesta delen sköter sig själv på spisen.

27 februari 2012
Visa mer
1h 10 min
4

Du behöver

  • 800 g grytbitar av kalvkött
  • grönsaks- eller hönsbuljong från tärning
  • 1 st gul lök i bitar
  • 1 st morot i bitar
  • 8 st vitpepparkorn
  • dillstjälkar
  • vatten
  • salt

Dillsås:

  • 5 dl kalvbuljong
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk ättiksprit (12%)
  • 2 msk socker
  • 1 st stor knippa dill, hackad
  • salt
  • vitpeppar från kvarn

Gör så här

  1. Blanchera köttet genom att koka upp det i saltat vatten och sedan skölja av det under rinnande vatten.
  2. Lägg köttet i en kastrull och slå på buljong så att det täcker. Dela grönsakerna i grova bitar. Lägg i lök, morot, vitpeppar och dillstjälkar. Koka tills köttet känns mört, cirka 50 minuter.
  3. Sila av buljongen, plocka bort grönsaker och pepparkorn. Håll köttet varmt. Koka ihop buljongen så att det blir cirka 5 deciliter kvar.
  4. Fräs ihop smör och mjöl i en kastrull. Späd med buljongen och grädden och koka såsen i 5 minuter.
  5. Smaksätt med ättika, socker, salt och eventuellt peppar. Lägg ner köttet i såsen och koka upp. Tillsätt rikligt med hackad dill.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept