Skärgårdssoppa med aioli

4

Du behöver

  • 300 g gädda, gös eller abborre i strimlor, helst 2 sorters fisk
  • 1 st gul lök, hackad
  • 1 st morot i strimlor
  • 1 st fänkål i tunna skivor/strimlor eller ett par blekselleristjälkar i strimlor
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 0,5 g finstött saffran
  • 0,5 tsk timjan
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk vardera av hackad dill, gräslök och persilja
  • 7 dl fiskbuljong från tärning
  • 1 dl vitt vin
  • 1 burk musslor, ca 200 g
  • 200 g rensade räkor
  • salt, peppar från kvarn
  • Aioli:
  • 6 st skalade vitlöksklyftor
  • 1 st äggula
  • 2,5 dl olivolja
  • några droppar citronsaft
  • salt, peppar från kvarn

Gör så här

  1. Soppa: Värm oljan i en vid gryta. Lägg i allt utom tomater, kryddgrönt och skaldjur och låt det fräsa lätt utan att ta färg. Späd med vitt vin, fiskbuljongen och tomaterna. Låt puttra i ca 10 minuter.
  2. Smaka av med salt och peppar och lägg i det gröna kryddhacket och skaldjuren. Värm hastigt. Soppan får inte koka igen, sedan skaldjuren lagts i. Servera med en klick aioli.
  3. Aioli: Pressa ner vitlöksklyftorna i en bunke, tillsätt äggulan och rör om. Vispa i olja, först droppvis och sedan i en jämn stråle. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Om såsen blir alltför tjock tunnar man ut den med ca1 tsk ljummet vatten.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept