Mandelmusslor fyllda med vaniljkräm och färska bär

Du behöver

Mandelmusslor:

  • 100 g sötmandel
  • 5 dl vetemjöl
  • 210 g rumstempererat smör
  • 1,5 dl strösocker
  • smält smör till formarna
  • Vaniljkräm:
  • 2 st äggulor
  • 1 msk strösocker
  • 1,5 dl kaffegrädde
  • 1 tsk vanillinsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • färska bär

Gör så här

  1. Mandelmusslor: Skålla, skala och mal mandeln. Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning och lägg smöret däri tillsammans med mandeln och sockret. Arbeta med fingertopparna ihop till en deg. Lägg degen att vila svalt i ca 1 tim.
  2. Sätt ugnen på 200°. Pensla formarna med smält smör. Rulla ut degen i längder och dela den i ca 45 bitar och tryck ut dem i formarna. Grädda i ca 8-10 min. Stjälp upp kakorna medan de ännu är varma.
  3. Vaniljkräm: Vispa äggulor och strösocker till en porös smet i en kastrull. Späd med kaffegrädde. Sätt kastrullen på spisen och låt sjuda under kraftig vispning tills det tjocknar något. Låt svalna.
  4. Vispa under tiden vispgrädden och rör ner i den avsvalnade krämen. Fyll mandelmusslorna med vaniljkräm och lägg rikligt med färska bär över.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept