Helstekt hjortfilé med rosmarinstuvade grönsaker

Helstekt hjortfilé med rosmarinstuvade grönsaker
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Nils Emil Ahlin
Nils Emil Ahlin

Helstekt hjortfilé med rosmarinstuvade grönsaker

17 ingredienser

50 min

Hjortfilén serveras med rosmarinstuvad spetskål, sparris och vårlök och en bacon- och persiljebeströdd potatispuré.

Ingredienser

portioner
  • 600 g hjortfilé (rådjur, älg, oxfilé)
  • 1 spetskål
  • 12 vita sparris
  • 10 salladslökar
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • 1 gul lök, hackad
  • 4 skivor bacon, i tärningar, knaperstekt
  • 1 knippe persilja, hackad
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar, från kvarn

Potatispuré:

  • 800 g mjölig potatis
  • 2 dl gräddmjölk
  • salt
  • peppar
  • muskot, riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och koka sparrisen i lättsaltat vatten 2-3 minuter. Häll av vattnet och kyl sparrisen i iskallt vatten, annars fortsätter de koka och blir lätt för mjuka.
  3. Strimla spetskålen och dela vårlökarna. Koka hastigt i lättsaltat vatten (någon minut) och låt sedan rinna av.
  4. Stek hjortfilén runt om i en panna med smör. Salta, peppra. Stick in en köttermometer så att spetsen når hjortens mittpunkt.
  5. Efterstek filén cirka 8-10 minuter i ugnen tills innertemperaturen når 55 grader. Låt filén vila inrullad i aluminiumfolie.
  6. Koka under tiden ihop grädden med finhackad lök och färsk rosmarin. Koka tills grädden tjocknar. Smaksätt med salt och peppar. Sila bort lök och rosmarin och lägg i sparris, spetskål och vårlök.
  7. Stek baconet i en panna tills det är knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper.
  8. Potatispuré: Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Pressa den och vänd ner gräddmjölken. Smaka av med salt och peppar.