Smördegsinbakad oxfilé á la Ingmar Bergman

Smördegsinbakad oxfilé á la Ingmar Bergman
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Nils Emil Ahlin
Nils Emil Ahlin

Smördegsinbakad oxfilé á la Ingmar Bergman

16 ingredienser

30 min

Bädda in oxfilén i ett täcke av smördeg och servera den varm och frasig tillsammans med hemgjord bearnaisesås.

Ingredienser

portioner

Ingmar Bergmans oxfilé:

  • 4 bitar oxfilé (à 150 g)
  • 4 smördegsplattor
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar, från kvarn
  • tomat, grillade till servering
  • haricots verts, till servering
  • sallad, till servering

Bearnaisesås

  • 200 g smör
  • 3 äggulor
  • 2 msk vatten
  • 1 msk schalottenlök, hackad
  • 0,5 tsk vitpepparkorn, krossade
  • 2 msk vinäger
  • 1 msk färsk dragon, hackad
  • 1 msk färsk körvel, hackad (eller persilja)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Salta och peppra oxfilén. Hetta upp en stekpanna med smör och stek den till önskad stekningsgrad. Tänk på att filén ska bakas av med smördeg strax före serveringen, så låt den inte gå för länge. Det innebär att om man steker köttet lätt så blir det ungefär medium när det kommer ur ugnen. När oxfilén är stekt kyl ner den så fort som möjligt.
  3. Kavla till smördegen så att det blir en remsa som kan läggas runt köttet och fästas ihop med lite äggula.
  4. Gör en ring av aluminiumfolie och ställ den på oxfilén som stöd åt smördegen. Ställ filéerna på en långpanna så att det är klart för att bakas av. Man kan stoppa in oxfiléerna i frysen en stund så att smördegen blir fast.
  5. Bearnaisesås: Smält smöret och ställ det åt sidan. Koka ihop vinäger, lök och hälften av dragonen tills det nästan blir torrt i kastrullen. Använd en rostfri kastrull.
  6. Tillsätt äggulor och vatten och vispa intensivt på mycket svag värme tills allt blir vitt och krämigt. Ta kastrullen från värmen och vispa i smöret i en fin stråle.
  7. Smaksätt med salt och peppar från kvarn. Tillsätt körvel och resten av dragonen.
  8. Sätt in oxfilén i ugnen och sänk värmen efter en liten stund. När smördegen fått bra färg är det klart.
  9. Lägg upp köttet på varma tallrikar. Fyll bearnaise i öppningen runt och över filén. Servera gärna med halverade, grillade tomater, gröna bönor och en god sallad vid sidan.