Kokt rimmat fläsklägg med rotmos

Kokt rimmat fläsklägg med rotmos
Foto: Fredrik Sandin Carlson
2h 5 min
4
Sugen på något liknande? Nytt recept

Du behöver

  • 2 kg rimmad fläsklägg, sågad i fyra bitar
  • 1 st gul lök
  • 1 st morot
  • 1 st lagerblad
  • 6 st kryddpepparkorn
  • 1 tsk timjan
  • vatten
  • 700 g kålrötter

Rotmos:

  • 700 g kålrötter
  • 1 st morot
  • 6 st potatisar
  • salt
  • vitpeppar från kvarn
  • 0,5 tsk ingefära, malen
  • lite fläskspad
  • 2 msk smör
  • valfri senap till servering

Gör så här

  1. Lägg fläskläggen i en rymlig kastrull och slå på vatten så att det täcker. Koka upp och skumma.
  2. Dela grönsakerna i grova bitar och lägg i lök, morot och kryddor. Koka sakta tills köttet känns mört, det tar cirka 2 timmar.
  3. Rotmos: Skölj och skala rötter och potatis. Skär rötterna i mindre bitar.
  4. Koka kålrötterna och moroten i fläskspad om läggen är kokad i förväg, annars i lättsaltat vatten. Koka i cirka 30 minuter och lägg därefter i potatisen. Koka allt mjukt.
  5. Pressa rötter och potatis eller kör i mixer. Blanda i smör och späd med fläskspad till lagom konsistens. Smaka av med salt, lite peppar och aningen ingefära.
  6. Servera fläskläggen med rotmoset och senap.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept