Nils Emils biff Rydberg

Biff Rydberg
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Nils Emil Ahlin
Nils Emil Ahlin

Nils Emils biff Rydberg

10 ingredienser

En riktig husmansklassiker på oxfilé som är ganska enkel att tillaga. Servera med en äggula i sitt skal på toppen.

Ingredienser

portioner
  • 600 g oxfilé, putsad
  • 2 gula lökar, finhackade (små)
  • 8 potatisar, skalade
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning
  • salt
  • peppar, från kvarnen
  • 4 äggulor
  • senap
  • salladsmix

Gör så här

  1. Skär potatisen i 1 1/2 cm stora tärningar och spola av dem med vatten. Låt dem rinna av ordentligt i ett durkslag. Skär oxfilén i 2-2 1/2 cm stora tärningar.
  2. Fräs löken i lite smör utan att den tar färg, salta och peppra en aning. Håll den varm. Stek potatisen i en panna med olja och smör tills den fått vacker färg och är klar. Salta. Ställ potatisen åt sidan.
  3. Värm upp en panna till oxfilén. Den bör vara ganska varm. Lägg i olja och smör och stek oxfilén hastigt så att den får bra färg. Salta och peppra.
  4. Lägg upp köttet - med potatisen vid sidan och löken mittemellan - på varma tallrikar. Dela upp köttet och stek i omgångar så att det inte blir "kokt".
  5. Servera omedelbart med äggulorna i sitt skal. Blandad sallad och en god senap är gott till.