Evert Taubes fisksoppa

50 min
4
Evert Taubes fisksoppa
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Från Nyhetsmorgon

Den här mustiga och goda fisksoppan med färska blåmusslor går inte av för hackor!

Låt inte fisken sjuda för länge, då blir den seg och torr.

4 juni 2009
Visa mer
50 min
4

Du behöver

  • 2 kg hel fisk - torsk, gös eller vitling
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 knippe persilja
  • 1 knippe dill
  • 1 st lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • salt
  • 3 st potatisar, skurna i skivor
  • 0,5 kg blåmusslor
  • 2 st morötter
  • en klick smör
  • 2 st äggulor
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 knippe gräslök

Gör så här

  1. Filéa fisken och lägg ben och huvuden i en gryta med kallt vatten.
  2. Skiva löken vitlöken och potatisen och lägg ner i grytan tillsammans med persilje- och dillstjälkarna, lagerblad, timjan, vitpeppar och salt samt den skalade potatisen.
  3. Koka upp och låt sen alltsammans puttra i cirka 20 minuter. Skölj och skrubba under tiden musslorna. Dra bort eventuellt skägg och kasta den som är öppna och inte sluter sig när du knackar på dem.
  4. Lyft upp fiskskroven och passera resten genom en sil. Potatisen gör att soppan blir något simmig.
  5. Koka de väl rengjorda musslorna i lite av soppan - bara tills de har öppnat sig. Plocka musslorna ur skalen och lägg ner dem i soppan. Låt soppan småkoka ett par minuter. Tag upp musslorna.
  6. Skala och skiva morötterna i tunna skivor. Koka dessa i lite vatten med en klick smör.
  7. Blanda äggulorna och grädden och häll ner blandningen i soppan under vispning.
  8. Skär fiskfiléerna i 2-3 centimeter stora bitar. Lägg ner fiskbitarna i soppan och låt sjuda några minuter - inte koka.
  9. Tillsätt musslorna och morötterna.
  10. Smaka av med salt och peppar och strö över hackad gräslök samt dill och persilja före serveringen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept