Du behöver

  • 500 g färsk gösfilé
  • 1 st äggula
  • 2 st ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 cl konjak
  • cayennepeppar
  • salt, vitpeppar från kvarn
  • 3 msk dill, finhackad
  • 300 g kräftstjärtar eller rensade räkor
  • Örtsås:
  • 2 dl majonnäs
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl filmjölk
  • 1 msk vardera av dill, persilja, gräslök och kryddkrasse, finhackat
  • 1 tsk honung
  • salt, svartpeppar från kvarn

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Mal fisken 2 gånger eller kör den i mixer till en slät färs. Ställ färsen kallt en stund. Arbeta sedan försiktigt ner salt, ägg och äggula i färsen och tillsätt grädde, lite i taget. Smaksätt med konjak, cayenne, vitpeppar och dill.
  2. Fyll en vattensköljd form till hälften med färs och lägg på ett lager kräftstjärtar, eller räkor, och täck med resten av färsen. Grädda i vattenbad cirka 50 minuter. Låt svalna.
  3. Örtsås: Blanda hastigt alla ingredienserna till såsen i en mixer. Smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Skär upp patén i medeltjocka skivor och servera den med såsen, några dillvippor och ett gott bröd.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept