Nils-Emils ostkaka

4

Du behöver

  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 5 st ägg
  • 3 dl grönmögelost, ex ädelost, riven (lagrad grevé går också bra)

Till servering:

  • hjortron (mylta) + hjortronsylt eller hallonsylt

Gör så här

  1. Fräs samman smör och mjöl och späd under omrörning med grädden. Låt sjuda sakta ca 3 minuter. Ta kastrullen från värmen. Skilj äggulor och vitor. Vispa ner gulorna i smeten, spara vitorna (ställ dem kallt). Blanda i osten.
  2. Vispa vitorna till hårt skum och rör försiktigt ner dem i den avsvalnade smeten. Obs! Smeten kan stå och vänta medan men äter huvudrätten - men i så fall - utan vitorna, de måste vispas i sista stund och röras ner precis före gräddningen.
  3. Häll smeten i en smord ugnssäker form eller traktörpanna och grädda i 175 grader varm ugn ca 30 min.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept