Gravad strömming i tomat- och basilika

Gravad strömming
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Nils Emil Ahlin
Nils Emil Ahlin

Gravad strömming i tomat- och basilika

11 ingredienser

18h 15 min

Inlagda strömmingsfiléer marineras här i en tomat- och basilikasås. Det krävs lite framförhållning, men går desto snabbare att svänga ihop.

Ingredienser

portioner
  • 600 g strömmingsfilé

Lag:

  • 5 dl vatten
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 1 msk salt

Marinad:

  • 4 tomater (stora)
  • 1 kruka basilika
  • 2 citroner
  • 0,5 dl olivolja
  • salt
  • strösocker
  • peppar, från kvarnen

Gör så här

  1. Dra av skinnet på strömmingsfiléerna.
  2. Blanda alla ingredienserna till lagen, lägg i strömmingen och låt den stå i tolv timmar.
  3. Ta upp filéerna ur lagen och låt dem rinna av väl.
  4. Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Skär tomatköttet i tärningar och lägg i en skål.
  5. Hacka basilikan fint och blanda den med tomaterna. Riv ner skalet av den ena citronen. Halvera båda citronerna och pressa saften ur dem. Blanda och smaka av med salt, aningen socker och peppar.
  6. Blanda försiktigt ner strömmingsfiléerna i marinaden och låt dra i minst 6 timmar före serveringen.