Ugnsbakad lax med serranoskinka, tomatröra och bräserad fänkål, samt kolonins kaka

4

Du behöver

  • 4 bitar laxfilé á ca 160 g
  • 4 skivor serranoskinka, eller parma
  • salt
  • peppar från kvarn
  • smör

Tomatröra:

  • 4 tomater
  • 1 liten gul lök, hackad
  • 1 vitlöksklyfta
  • olivolja
  • salt
  • peppar från kvarn

Bräserad fänkål:

  • 2 medelstora fänkål
  • saften från 2 pressade apelsiner
  • 0,5 dl vitt vin
  • hönsbuljong
  • salt
  • peppar från kvarn

Kolonins kaka:

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl smält smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • ca 3 dl hallon och blåbär blandat (lätt sockrade)

Gör så här

  1. Salta och peppra laxen. Lägg en skinkskiva runt varje laxbit och placera dem i en smord ugnssäker form.
  2. Tomatröra: Tomaterna skållas, skalas och skärs i tärningar
  3. Fräs löken utan att den tar färg i lite olivolja. Tillsätt tomaterna och pressa i en vitlöksklyfta. Koka några minuter och smaka av med salt och peppar.
  4. Bräserad fänkål: Dela fänkålen och ta bort rotstocken och lite av översta delen. Smöra en liten ugnssäker form, lägg i fänkålshalvorna. Blanda resten av ingredienserna, smaka av och häll blandningen över fänkålen, det ska precis täcka. Lägg på ett smörat smörpapper. Baka i 225 grader varm ugn tills fänkålen känns mjuk.
  5. Ställ in laxen i 250 grader varm ugn, det tar ca 12 minuter.
  6. Lägg upp på tallrik eller behåll fatet och lägg på fänkålen och tomatröran. Servera nykokt potatis vid sidan.
  7. Kolonins kaka: Om man använder frysta bär är det bra att blanda dem med en msk potatismjöl.
  8. Värm ugnen till 175 grader.
  9. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt det smälta och avsvalnade smöret. Blanda bakpulvret med mjölet och rör ner det. Häll smeten i en smord och bröad form (24 cm) med löstagbar botten. Fördela bären (frysta bär behöver ej tinas) över.
  10. Grädda kakan i 175 grader varm ugn i ca 45 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept