Svampsufflé, Älggräsparfait och Nobisdressing

4

Du behöver

Svampsufflé:

  • ca 500 g blancherad eller fryst blandad svamp, t ex kantareller, Karl-Johan etc

Sufflésmet:

  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl gräddmjölk
  • 1 msk maizena
  • 4 äggulor
  • 5 äggvitor
  • salt
  • peppar från kvarn

Älggräsparfait:

  • 2 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl koncentrerad älggrässaft, eller fläderblomssaft

Till servering:

  • rårörda bär, t ex hallon

Nobisdressing:

  • 2 ägg (kokta i 2 minuter)
  • 3 äggulor
  • 1 msk svensk senap
  • 0,5 msk fransk senap
  • 1,5 tsk vitpeppar
  • 3 tsk salt
  • 3 tsk socker
  • lite HP-sås och worcestershiresås
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 3 msk hackad gräslök
  • 2 msk vinäger
  • 2,5 dl matolja

Gör så här

  1. Svampsufflé:
  2. Stek svampen i smör så att den får vacker färg. Lägg i löken och tillsätt mer smör om det behövs och stek ytterligare en stund. Salta och peppra. Låt svampen svalna.
  3. Kör svampen i matberedare så att den blir ganska finfördelad.
  4. Fräs smör i en kastrull, strö över mjölet och rör om. Tillsätt gräddmjölken under vispning och koka en stund. Ta kastrullen från värmen. Blanda maizena med äggulorna och rör ner det i smeten. Tillsätt svampen och smaka av.
  5. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten. Häll smeten i en smord och mjölad suffléform (ca 1 1/2 liter). Grädda sufflén i nedre delen av ugnen. 175 grader i 35 – 45 minuter.
  6. Serveras genast när den är klar.
  7. Älggräsparfait:
  8. Vispa äggulorna och socker tills det blir vitt och pösigt.
  9. Vispa grädden ganska hårt (eftersom saften tunnar ut smeten). Blanda saften med äggsmeten. Blanda i lite grädde till en jämn smet och blanda sedan försiktigt i resten av grädden. Frys parfaiten i lämplig form. Det tar minst 6 timmar.
  10. Servera med rårörda bär till exempel hallon.
  11. Nobisdressing:
  12. Blanda alltsammans och vispa försiktigt i matolja efter hand.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept