Sandhamnssoppa och lättlagad augustikaka

4

Du behöver

Sandhamnssoppa:

  • 1 kg fisk, ex abborre, flundra, gädda, gös, sik (filead vikt ca 500 g)
  • 1 bit rotselleri, i strimlor
  • 2 st små purjolökar, i strimlor
  • 4 st morötter, i skivor
  • timjan
  • rosmarin
  • 0,5 l hönsbuljong, eller fiskbuljong
  • 1 dl vispgrädde
  • olivolja
  • salt
  • peppar från kvarn
  • hackad dill och persilja
  • basilika
  • citronsaft

Lättlagad augustikaka:

  • 2 dl krusbär
  • 2 dl svarta vinbär
  • 2 st nektariner
  • 2 msk smör
  • 0,5 dl farinsocker

Smet:

  • 25 g smält smör
  • 1 st stort ägg
  • 1 dl farinsocker
  • 1 msk kanel
  • 1,5 dl vetemjöl+1 tsk bakpulver
  • 0,5 dl mjölk

Gör så här

  1. Sandhamnssoppa:
  2. Fräs selleri, purjolök och morötter i olivolja i en gryta utan att det tar färg.
  3. Tillsätt timjan och rosmarin, färsk eller torkad.
  4. Häll i buljongen och grädde. Låt koka några minuter.
  5. Skär fiskfiléerna i ca 2 cm strimlor.
  6. Lägg ner fisken och låt den koka endast några minuter tills den är klar.
  7. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
  8. Strö rikligt med hackad persilja, dill samt basilika över soppan och servera.
  9. Lättlagad augustikaka:
  10. Värm ugnen till 175 grader.
  11. Snoppa krusbären och rensa svarta vinbären.
  12. Skölj och skär ner nektarinerna i krusbärsstora bitar.
  13. Smörj en ugnssäker form i botten.
  14. Lägg i frukten. Strö över farinsockret.
  15. Vispa ägg och farinsocker fluffigt till smeten.
  16. Tillsätt kanel, mjöl och bakpulver. Sedan även mjölk och matfett under omrörning.
  17. Häll smeten över frukten och grädda kakan i ca 25 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept