Rostade grönsaker med bönpesto

4

Du behöver

  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 2 persiljerötter
  • 1 bit kålrot
  • 1 kålrabbi
  • 100 g gröna bönor
  • 100 g vaxbönor
  • 20 cocktailtomater, delade

Bönpesto:

  • 2 dl torkade vita bönor
  • 2 krukor basilika + 3 msk fryst hackad spenat
  • 1 dl riven Västerbottenost, eller annan lagrad ost
  • 2–3 vitlöksklyftor
  • 1 dl olivolja
  • pressad citron
  • salt
  • peppar från kvarn

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 – 200 grader.
  2. Ansa och skölj rötterna. Dela dem i mindre bitar. Skär bitarna i ganska tunna skivor. Koka upp bönorna i saltat vatten. Lyft upp dem med en hålslev. Värm upp en långpanna med lite olivolja och lägg i rötterna. Salta och peppra. Stek rötterna en stund och lägg sedan på bönorna och tomaterna.
  3. Ta ut pannan medan grönsakerna fortfarande har lite spänst kvar.
  4. Bönpesto:Lägg bönorna i blöt i vatten över natten. Koka bönorna och spola av dem i kallt vatten. Låt dem rinna av.
  5. Kör bönorna i mixer eller matberedare tillsätt basilikablad, spenat, ost, pressad vitlök och till sist olivoljan i en fin stråle. Smaka av med salt, peppar och pressad citron.
  6. Serveras som vegetarisk rätt eller som förrätt eller tillbehör.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept