Päronflarn med vaniljsås

4

Du behöver

  • 2 plattor smördeg
  • 2 st päron
  • 50 g mandelmassa
  • aprikosmarmelad
  • Vaniljsås:
  • 1 st vaniljstång
  • 3 dl gräddmjölk
  • 3 st äggulor
  • 2 msk socker
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Låt smördegsplattorna tina något och kavla ut dem en aning. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Skär små snitt i kanterna och vik upp dem så att det bildas en kant. Kärna ur päronen och skiva dem tunt.
  2. Lägg ett lager päron, sedan ett tunt lager mandelmassa och ytterligare ett lager med päron.
  3. Grädda flarnen på nedersta falsen i 200 grader varm ugn tills de fått vacker färg och smördegen
  4. Blivit genomgräddad. Låt svalna på galler. Pensla flarnen med varm aprikosmarmelad. Dela dem och servera med vaniljsås.
  5. Vaniljsås: Dela och skrapa ur vaniljstången. Lägg skrapet + vaniljstången i en kastrull och tillsätt gräddmjölken. Koka upp alltsammans. Ta kastrullen från värmen och låt grädden stå och dra i 15 min.
  6. Vispa ihop äggulor och socker och häll blandningen i grädden. Sjud såsen försiktigt under vispning tills den blir lagom tjock. Ta upp vaniljstången och låt såsen kallna. Vispa grädden och blanda ner den i såsen strax innan den ska serveras.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept