Mor Anna-Lisas kåldolmar

6

Du behöver

  • 2 små kålhuvuden

Färs:

  • 300 g nötfärs
  • 300 gr fläskfärs
  • 1 dl ris
  • 2 dl vatten
  • 1 buljongtärning
  • 0,5 tsk fyra kryddor
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 1 gul lök, finhackad och lättfräst
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 2 dl gräddmjölk
  • 1,5 tsk salt
  • 50 g smör + 2 msk mörk sirap
  • kålspad

Sås:

  • 6 dl steksky + kålspad + 1 buljong + 1 buljongtärning
  • 3 dl vispgrädde
  • lite vatten + 3 msk vetemjöl

Gör så här

  1. Ta bort yttre bladen på kålhuvuden och skär ut rotstocken. Koka kålhuvudet i lättsaltat vatten. Plocka bort bladen efterhand som dom blir mjuka. Spara kålspadet.
  2. Färsen:
  3. Koka riset med buljongtärning och vatten under lock, cirka 20 minuter. Blanda nöt- och fläskfärs, det kokta riset, kryddor, lök, ägg och äggula samt gräddmjölk. Smaka av med salt. Obs! färsen ska vara lös.
  4. Fyll kålbladen med färs och gör ett paket av varje blad. Lägg dolmarna i smord långpanna.
  5. Smält smöret och blanda med sirap. Pensla dolmarna med blandningen. Stek i 175 grader varm ugn. Vänd efter 40 minuter. Stek ytteligare 20 minuter. Ös dolmarna med lite kålspad och det blir för torrt. Lägg på aluminiumfolie och låt dolmarna stå ytterligare 20 minuter.
  6. Såsen:
  7. Mät och blanda stekskyn från dolmarna med kålspad + buljongtärning till 6 dl. Tillsätt grädden. Vislpa i redningen. Låt såsen koka 3-5 minuter.
  8. Servera kåldolmarna med såsen, kokt potatis eller potatispuré och rårörda lingon.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept