Kokt oxfilé med rötter och grön sås

4

Du behöver

  • 4 bitar oxfilé á ca 160 g
  • 12 gröna sparrisar
  • 4 svartrötter
  • 8 små färska morötter
  • 4 små persiljerötter, eller palsternackor
  • 8 smålökar
  • 8 små potatisar, t ex blå Kongo
  • hönsbuljong (ej för kraftig)
  • ev 2 dl torrt vitt vin
  • salt
  • peppar från kvarn

Grön sås:

  • grovt hackade örter, t ex dill, gräslök, persilja, körvel, dragon, basilika, timjan
  • 2–3 vitlöksklyftor
  • 1 msk fransk senap
  • 2 msk vinäger
  • 2 dl olivolja
  • salt
  • peppar från kvarn
  • socker eller honung

Gör så här

  1. Ansa och skölj grönsakerna och potatisen. Koka grönsakerna var sort för sig i hönsbuljong. Koka grönsakerna halvfärdiga och håll dem varma vid sidan. Lägg i potatisen och koka den ca 10 minuter. Salta och peppra oxfilén och lägg ner den och låt den sjuda tillsammans med potatisen ca 8–10 minuter.
  2. Lägg upp köttet och potatisen på varma djupa tallrikar. Lägg i grönsakerna, låt dem koka upp och fördela dem på tallrikarna. Smaka av buljongen och häll lite på varje tallrik. Servera med såsen på sidan.
  3. Såsen:Kör dom grovhackade örterna med lite vatten i mixer. Pressa i vitlöken. Lägg i senap och olja. Fortsätt med vinäger, salt, peppar och socker eller honung. Kör en liten stund och smaka av. Det bör vara ordentlig brytning med socker mot det sura.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept