Färska rödbetor med honung och getost och ostgratinerade palsternackor med kantareller

4

Du behöver

Färska rödbetor med honung och getost:

  • 0,5 kg rödbetor, 4-5 st
  • 3 dl vitvinsvinäger
  • 6 st vitpepparkorn
  • 1 st purjolök
  • 3 msk honung, gärna flytande
  • 50 g getost

Ostgratinerade palsternackor med kantareller:

  • 4 st palsternackor
  • 1 l rensade kantareller
  • 1 st gul lök, finhackad
  • 2 dl vispgrädde
  • smör
  • salt
  • peppar
  • riven ost, t ex parmesan, cheddar eller grevé

Gör så här

  1. Färska rödbetor med honung och getost:
  2. Häll vinägern och 7 dl vatten i en kastrull.
  3. Lägg i pepparkornen och låt vätskan koka upp.
  4. Lägg i rödbetorna och låt dem koka tills de är mjuka.
  5. Skala rödbetorna under rinnande vatten.
  6. Skär rödbetorna i stavar och lägg dem på ett fat.
  7. Skiva purjolöken.
  8. Smält honungen i en stekpanna, lägg i purjon och stek.
  9. Lägg purjon på rödbetorna och smula över getosten.
  10. Ostgratinerade palsternackor med kantareller:
  11. Skala och dela palsternackorna.
  12. Koka i lättsaltat vatten några minuter.
  13. Lägg upp dem i en eldfast form.
  14. Svetta kantarellerna tills vätskan försvunnit.
  15. Tillsätt smör och lök.
  16. Fräs en stund och slå på grädden.
  17. Koka ihop till simmig konsistens.
  18. Smaka av med salt och peppar.
  19. Slå stuvningen över palsternackorna och strö riven ost över.
  20. Gratinera i 250 grader varm ugn ca 10 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept