En stuvad och en stekt abborre

4

Du behöver

Stuvad abborre:

  • 4 abborrar ca 1 kg, fjällade med huvudet kvar (dra bort gälarna)
  • 1 citron
  • 1 dl persilja, hackad
  • 1 dl dill, hackad
  • hönsbuljong (tärning)
  • salt
  • malen vitpeppar
  • smör
  • 1 msk smör+1 msk vetemjöl, blandat
  • ev 2 dl vispgrädde

Stekta abborrfiléer med tomat och dragon:

  • 600 g abborrfiléer
  • 2 tomater, urkärnade och skurna i små tärningar
  • 1 msk dragon, hackad
  • 1 msk persilja, hackad
  • 2 dl vispgrädde
  • grovt rågmjöl
  • salt
  • peppar från kvarn
  • smör

Gör så här

  1. Stuvad abborre:
  2. Smöra en kastrull som inte är större än att fiskarna precis får plats stående med ryggen uppåt, smöra rikligt och strö över hälften av dillen och persiljan. Salta och peppra. Ställ fiskarna på plats, strö över resten av dillen och persiljan. Salta och peppra och pressa över citronsaft från 1 citron. Slå på så mycket hönsbuljong att det precis täcker. Klicka på lite smör och täck med ett smörat papper. Lägg på lock och koka fisken ca 15 minuter eller tills ryggbenet släpper.
  3. Häll försiktigt av fonden utan att rubba fiskarna. Koka ihop fonden och red med smör+mjölblandningen. Koka ytterligare en liten stund och tillsätt grädden fortsätt koka tills såsen fått rätt konsistens. Smaka av och häll såsen över fisken och servera direkt ur kastrullen. Nykokt potatis hör till.
  4. Stekta abborrfiléer med tomat och dragon:
  5. Vänd abborrfiléerna i rågmjöl smaksatt med salt och peppar. Stek dem i smör, någon minut på varje sida. Lägg upp filéerna på ett serveringsfat. Slå grädden i pannan och låt den koka till simmig konsistens. Lägg i tomat och dragon, smaka av med salt och peppar. Slå såsen över fisken men täck inte hela filéerna, låt en del av stekytan vara synlig.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept