Charlotte russe med italiensk maräng

Nils Emil Ahlin

Charlotte russe med italiensk maräng

25 ingredienser

Ingredienser

portioner

Rulltårta:

  • 3 ägg (stora)
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk vatten

Fyllning till rulltårtan:

  • 1 dl vaniljkräm
  • 2 dl hallonsylt

italiensk maräng:

  • 2,5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 4 äggvitor
  • 0,33 dl strösocker

Vaniljmousse:

  • 4 gelatinblad
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl matyoghurt, avrunnen
  • 2 dl kvarg
  • 2 msk florsocker
  • ca 2 msk vanillinsocker
  • ca 200 g italiensk maräng

Hallonmousse:

  • 200 g hallonpuré [ca 350 g färska eller frysta hallon]
  • ca 200 g italiensk maräng

Hallonsås:

  • 0,5 l hallon
  • florsocker (efter smak)

Garnering:

  • hallon
  • färsk citronmeliss
  • florsocker

Gör så här

Rulltårta:

  1. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Tillsätt vatten. Häll smeten på en plåt med bakpapper med uppvikta kanter. Grädda mitt i ugnen cirka 5 minuter. Stjälp upp kakan på sockrat bakpapper. Lossa gräddningspappret. Låt kakan svalna.
  2. Bred på ett mycket tunt lager vaniljkräm och sedan ett tunt lager hallonsylt. Rulla ihop kakan från långsidan. Svep plastfilm runtom, förvara i kylen.
  3. Klä en rund tvåliters form med plastfilm. Skär rulltårtan i cirka 25 skivor. Klä formen med rulltårtsbitar strax innan fyllningarna tillagas.

Italiensk maräng:

  1. Koka upp socker och vatten. Låt koka tills det bubblar och temperaturen är 121 grader, cirka 6-8 minuter. Vispa äggvitorna med 1/3 dl socker till styv maräng. Häll sockerlagen i marängen under vispning och vispa den kall.

Vaniljmousse:

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden, men inte för hårt. Blanda matlagningsyoghurt, Kesella, florsocker och vanillinsocker. Rör i grädden och hälften (c:a 200 g) av den italienska marängen. Ta upp gelatinbladen och smält dem i en kastrull på svag värme. Blanda gelatinet med lite av vaniljsmeten. Vänd sedan snabbt ner blandningen i resten av vaniljsmeten. Fyll formen till hälften med vaniljmousse. Ställ kallt minst två timmar så att moussen stelnar. Gör hallonmoussen under tiden.

Hallonmousse:

  1. Passera hallonen till puré. Tillaga sedan på samma sätt som vaniljmoussen. Häll hallonmoussen ovanpå den stelnade vaniljmoussen så att rulltårtsbitarna täcks. Ställ kallt.

Hallonsås:

  1. Passera hallonen och blanda med florsocker. Stjälp upp desserten när den stelnat och garnera med hallon, citronmeliss och florsocker. Servera hallonsåsen till.