Äppeltårta med kolasås

4

Du behöver

Botten:

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 50 g mandel, mald
  • 1 dl potatismjöl
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk Kanel, mald
  • Fyllning:
  • 3 dl vaniljkräm blandad med 1 dl crème fraîche
  • 2 dl äppelmos
  • hallonsylt

Ovanpå:

  • 2–3 röda äpplen (inte för hårda)
  • socker
  • kanel
  • Kolasås:
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl sirap
  • 1 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 1 msk kakaopulver
  • 1 tsk vanillinsocker

Gör så här

  1. Dela äggen. Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt äggulor och socker växelvis. Tillsätt mandel. Blanda potatismjöl, vetemjöl, bakpulver och kanel. Sikta ner det och rör om försiktigt. Häll smeten i en smord och bröad form (ca 25 centimeter i diameter). Grädda i 175 grader varm ugn ca 25 minuter. Låt kallna på galler.
  2. Blanda allt utom vanillinsockret. Koka upp och låt småkoka ca 15 minuter. Smaka av med vanillinsocker när såsen svalnat.
  3. Dela tårtan i tre bottnar. Lyft undan den översta och lägg den på en bakpappersbeklädd plåt. Bred ett tunt lager hallonsylt och fördela äppelmoset och vaniljkrämen på dom andra två. Lägg ihop dem och ställ kallt.
  4. Klyfta, kärna ur och skiva äpplena så tunt som möjligt. Täck den återstående bottnen med äppelskivorna. Det måste täcka kakan helt och hållet. Strö över lite socker och kanel. Ställ in kakan i ugnen med antingen grillen eller bara övervärmen på. Låt äpplena få lite färg och bli mjuka. Låt svalna.
  5. Lägg ihop tårtan och ringla över kolasås. Serveras riktigt kall med vispad grädde eller glass och grädde.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept