Nils-Emils västeråsgurkor

Nils-Emils västeråsgurkor
Foto: TV4

Krögare Ahlins klassiska gurka.

26 januari 2009
Visa mer
2

Du behöver

  • 10 västeråsgurkor
  • 2 dillkronor
  • 1 tsk senapsfrön

Saltlagen:

  • 0,5 dl salt per liter vatten

Inläggningslagen:

  • 3 dl ättika, 12%
  • 600 g strösocker
  • 4 dl vatten

Gör så här

  1. Lägg gurkorna i kallt vatten och borsta de rena. Skär dem i skivor och lägg i en kruka. Slå på vatten så att det täcker ordentligt. Mät upp vattnet och blanda det med rätt mängd salt. Rör tills saltet löst sig och slå saltlagen över gurkskivorna igen. Låt stå över natten.
  2. Sila bort saltlagen väl. Varva gurkorna med dillkronor och senapsfrön. Koka ättika, socker och vatten till inläggningslagen i cirka 10 minuter.
  3. Slå den kokande lagen över gurkorna. Låt svalna och sätt sedan på lock. Förvara burkarna mörkt och svalt. Efter en vecka är gurkan klar att ätas.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept