Nils Emils strömmingslåda

Nils Emils strömmingslåda
Foto: TV4

Den här lådan kan serveras varm som en huvudrätt. Men ljummen eller till och med kall är den god som lunchrätt eller nattamat. Den passar också på ett buffébord. Som huvudrätt är den lagom till 4 personer, på buffén räcker den till fler, beroende på hur många övriga rätter som serveras. Till 600 g strömmingsfiléer behövs 1 kg orensad fisk.

26 januari 2009
Visa mer

Du behöver

  • 600 g strömmingsfiléer
  • 6 kokta, kalla potatisar
  • 1 purjolök
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk malen svartpeppar
  • Fyllning:
  • 10 ansjovisfiléer
  • 2 msk finhackad gul lök
  • 50 g smör
  • 3 msk finklippt dill
  • 2 msk ströbröd
  • 2 msk smält smör
  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk chilisås

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Rensa strömmingen, om den är hel. Smörj en ugnssäker form. Ansa och skölj purjolöken. Skala och hacka löken. Klipp dillen och skär potatis och purjolök i skivor. Varva i formen och krydda med salt och peppar.
  2. Hacka ansjovisfiléerna till fyllningen. Smält smöret. Blanda med löken, det smälta smöret och dillen. Lägg strömmingsfiléerna med skinnsidan nedåt på en skärbräda och bred en klick av fyllningen på varje. Rulla ihop filéerna och lägg rulladerna tätt tillsammans på potatisbädden.
  3. Strö över ströbröd, droppa över lite smält smör och sätt in lådan i ugnen på nedersta falsen i 10 minuter. Vispa samman grädde, mjölk och chilisås. Ta ut lådan ur ugnen och slå gräddblandningen över strömmingen. Grädda i ytterligare 20 minuter. Täck med folie om ytan blir för mörk.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept