Niklas Ekstedt: "Jag är som marängsviss"

Niklas Ekstedt: "Jag är som marängsviss"

Kocken Niklas Ekstedt har många järn i elden. Förutom att driva den egna restaurangen 1900 i Stockholm, så är han ständigt aktuell med matlagningsprogram i tv och nu i veckan släpptes senaste kokboken Niklas smaker. För recept.nu berättar Niklas Ekstedt bland annat om boken, sina favoriträtter samt varför han skulle vilja äta middag med Salvador Dali.

Berätta lite om din nya bok Niklas smaker.
– Boken kom till på mitt landställe i Viken, där vi gjorde allting. Vi lagade tre rätter om dagen, plåtade dem och provsmakade sedan för att se att allt kändes rätt. Det är en typisk vardagssommarbok som riktar sig till alla men kanske ändå främst till de som har möjlighet att lägga lite tid på matlagningen.

Vad skiljer dina böcker från andra kokböcker?
– Min mat är ganska enkel med mat från närodlade bönder och därmed närproducerade råvaror.

Och din restaurang, hur utmärker den sig i Stockholms krogliv?
– Vi kör med svenska råvaror fullt ut, vilket det inte är många andra restauranger som gör. Vi har till exempel ingen olivolja utan använder istället rapsolja eller smör vid matlagningen.

Nämn tre av dina favoriträtter?
– Det skiljer sig beroende på säsong, men så här till våren blir det så klart mycket kokt sparris med smör, sill och potatis samt sist men inte minst jordgubbar.

Hur många gånger i veckan äter du hemlagat? Och vem lagar då maten?

– Jag äter hemlagat en till två gånger i veckan, och då är det jag som står för matlagningen eftersom min flickvän inte gillar att laga mat. Resten av veckan äter jag ute, ofta på min egen restaurang.

Äter du frukost och i så fall vad äter du?
– Ja, frukost är viktigt för mig. Jag äter müsli och yoghurt, en kopp té och ibland en smörgås på grovt bröd.

Nämn en efterrätt du tycker om?
– Crema Catalana, som är en spansk variant på Creme Broule

Om du fick välja en frukt, vilken blir det då?
– Äpple, det finns inget som går upp mot svenska äpplen. Det kanske är en Skånegrej, Kivikäpplen ligger högt upp på min lista. Jag använder själv gärna äpplen i maten.

Vilken mat kan ingen få dig att äta och varför?
– Flygande Jakob, jag förstår inte tanken med att ha kokt banan i maten, det är rent ut sagt vidrigt tycker jag.

Vilken maträtt matchar dig personlighetsmässigt?
– Eftersom jag är snäll så måste det ju bli en snäll maträtt, jag tror jag är som en marängsviss.

Vem skulle du vilja äta middag med och varför? (du får välja helt fritt, dvs det kan vara såväl nu levande som döda personer - ex Gustav Vasa). Vad skulle du då bjuda på?
– Salvador Dali, han sägs vara den bästa kocken som någonsin har levt. Han sägs även ha älskat hummer, så det är vad jag skulle bjuda honom på.

Här kan du köpa boken Niklas smaker.

Personligt

Namn: Niklas Ekstedt
Ålder: 29 år
Bor: Stockholm
Yrke: Kock
Familj: Flickvän
Aktuell med: Boken Niklas smaker

Intervju: Markoolio

"Mandelbiskivier är inte bra för rösten"

Niklas smaker