Halstrad gravad lax med inkokt purjolök

Halstrad gravad lax med inkokt purjolök
Foto: Heléne Pe
Niklas Ekstedt 2018
Niklas Ekstedt 2018

Halstrad gravad lax med inkokt purjolök

Av: Niklas Ekstedt

Från: Niklas smaker

6 ingredienser

Tänk att purjolök kan bli en sådan mjäll delikatess. Perfekt till den salta laxen och starka pepparroten.

Ingredienser

portioner
  • 1 purjolök
  • 500 g gravad lax
  • 1 bit färsk pepparrot
  • salt
  • peppar
  • 1 knippe persilja

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Skär ut hjärtat, dvs mittenbiten på purjolöken och lägg den i en ugnsfast form.
  3. Häll över en skvätt vatten och baka i ugnen i ca 20 minuter.
  4. Skär den gravade laxen i tjocka bitar.
  5. Halstra dem snabbt på båda sidor i en het stekpanna. Lägg upp på tallriken tillsammans med purjolöken.
  6. Riv över pepparrot, salta och peppra och dekorera med persilja.